Japonya’daki nükleer felaketin ardından bölgedenkaygı verici haberler
Diğer yandan Fukişima’daki reaktörleri soğutma çabaları yüksek oranda radyasyon sızıntısı nedeniyle aksıyor. Özellikle 2 numaralı reaktörde yaşanan ciddi sızıntı soğutma çabalarına sekte vuruyor. TEPCO bu reaktöre pompaladığı su oranını pazar günü arttırarak saatte 16 tona çıkarmış, ancak pazartesi günü itibariyle bu miktarı yeniden 7 tona indirmişti. Bu durumun nedeni olarak reaktörün elektrik tribünü binasının temelinde biriken suda çok yüksek oranda radyasyona rastlanmış olması. Bu sızıntının reaktörü çevreleyen “koruma kabındaki” yeri henüz bilinmeyen bir çatlaktan gerçekleştiği düşünülüyor.
TEPCO yetkilileri normalde bir reaktörün çekirdeğindeki sudan 100.000 kat daha yüksek oranda radyoaktif suyun varlığı nedeniyle reaktöre dışarıdan saatte 7 ton hacminde suyun pompalandığını, bu miktarın sürekli olarak buharlaşan su miktarını karşılayacağını belirtiyorlar. Ancak uzmannlar bu oranın yetersiz kalarak reaktörün yeniden aşırı ısınmasına neden olabileceğini belirtiyorlar.
Diğer yandan 1 ve 3 numaralı reaktörlerin tribün temellerinde de yüksek oranda radyoaktif su tespit edildi. Bu bölgede çalışan 3 işçi çok tehlikeli oranda radyasyona maruz kaldı.
Ancak Fukişima ve Japonya, ve aslında Dünya, artık bütün bu çok büyük tehlikelerden çok daha önemli ve acil bir felaket riskiyle karşı karşıya. TEPCO’dan gelen açıklamaya göre reaktör binalarının “dışında”, yani açık havada bulunan bir hendekte yine çok tehlikeli oranda radyoaktif serpinti ihtiva eden su birikintileri var. Nükleer Güvenlik Komisyonu’na göre bu oranda radyoaktif su birikintilerinin reaktörden dışarıya sızması ve okyanusa ulaşması “her ne pahasına olursa olsun” engellenmeli. Komisyon ayrıca tüm dünya devletlerini “nükleerde güvenlik önlemlerini gözden geçirmek üzere acil bir uluslararası toplantıya” çağırdı.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Yukiya Amano da Japonya’daki durumun düzelmesinin “biraz” zaman alacağını belirtti. Fukişima’daki durumun hala ciddi olduğunun altını çizen Amano yine de sorunun bölgede çalışan fedakar işçilerin çabalarıyla çözüleceğine inandığını da ekledi.
Bütün bu gelişmelerin yanısıra Greenpeace de Fukişima etrafındaki tahliye
(Yeşil Gazete, Reuters, NHK, Kyodo News, Greenpeace International)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…