ManşetTürkiye

Freedom House raporu: Türkiye artık “özgürlüğü olmayan” bir ülke

0

Freedom House’un 2018 Dünyada Özgürlük raporuna göre demokrasi küresel çapta krizde, Türkiye de “Kısmen Özgür” kategorisinden “Özgür Değil” kategorisine geriledi. 18 yıldır yayınlanan raporda Türkiye ilk defa “Özgür Değil” kategorisinde yer aldı.

 

Bianet’den Elif Akgül’ün haberine göre 18 yıldır (1999’dan beri) yayınlanan raporda Türkiye ilk defa “Özgür Değil” kategorisine geriledi.

Basın duyurusunda “Demokrasi on yılların en ciddi krizi ile karşı karşıya” diyen Freedom House Başkanı Michael J. Abramowitz “Özgür ve adil seçimler, azınlık hakları, basın özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü de demokrasinin en temel ilkeleri tüm dünyada kuşatma altında” ifadelerini kullandı.

Abramowitz “Amerikan demokrasisinin çekirdek kurumları, ülkenin geleneksel denge ve denetleme sistemini küçümseyerek hareket eden bir yönetim tarafından yıpratılıyor” diyerek şunları ekledi:

“Trump yönetimi, Amerikan dış politikasının arkasındaki canlandırıcı güç olan demokrasiyi bir kenara iterek son 70 yılın siyasi uzlaşısından kesin bir dönüş yaptı. ABD’nin deniz aşırı demokrasiye yönelik tarihsel adanmışlığından alelacele geri çekilmesi, tarihi taahhüdünden deniz aşırı demokrasiyi desteklemeye acele ederek çekilmesi, otoriter rejimlerin meydan okumasını daha güçlü ve tehditkar hale getiriyor.”

Özgürlük katsayısı en çok düşen ülke Türkiye

 

Raporda Türkiye’nin “Kısmen Özgür”den “Özgür Değil” kategorisine gerilemesi “önemli bir gelişme” olarak duyuruldu. Raporda “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başarısız 2016 darbe girişiminin ardından muhalif bellediği kesimlere yönelik genişleterek yoğunlaştırdığı baskısı Türkiye vatandaşları için ciddi sonuçlar doğurdu” dendi.

Türkiye’nin notu geçen yıla göre 6 puan geriledi. Türkiye, son 10 yılda da 34 puan düşüşle raporda bu zaman diliminde en çok puanı düşürülen ülke oldu.

Dünya genelinde özgürlüklerin durumunu takip eden kuruluş, raporunun Türkiye’yle ilgili değerlendirme bölümünde, Türkiye’nin “kısmen özgür” kategorisinden “özgür değil” kategorisine düşürülmesinin, “Dünyada Özgürlükler raporlarında uzun ve giderek hızlanan düşüşünün bir neticesi olduğunu” belirtti.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.