DünyaManşet

Fransa’da seçim krizi

0

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin en çarpıcı sonuçlarından biri Fransa’da ortaya çıktı. AB karşıtı aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) oyların yüzde 25’ini alırken iktidardaki Sosyalist Parti’nin oy oranı yüzde 17.4’te kaldı. Elysee Sarayı’nda Başbakan Manuel Valls ve bakanların katılımıyla toplantı kararı alındı.

le peeen

Parlamentoya Marine Le Pen’in liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Cephe 24, merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği (UMP) 20, iktidardaki Sosyalist Parti ise 13 parlamenter gönderecek.

Sonuçları değerlendiren Ulusal Cephe’nin kurucusu Jean Marie Le Pen, zaferlerini “Bu bir depremdir” sözleriyle ilan ederken kızı ve Ulusal Cephe’nin şu anki lideri Marine Le Pen, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın bu sonuçların ardından meclisi lağvederek erken seçimlere gitmesini istedi.

Gençler ve işçiler FN’yi seçti

Eski Milli Eğitim Bakanı olan UMO milletvekili Luc Chatel ise bir televizyon programında yaptığı değerlendirmede Avrupa seçimlerinden çıkan sonucun, “dışlandığı için kızgın hisseden vatandaşlar tarafından iktidara verilmiş bir mesaj” olduğunu ifade etti.
Le Monde’un değerlendirmesin parlemento seçimlerinde Ulusal Cephe’ye oy verenlerin yaş ağırlıklı genç ve işçilerden oluştuğu belirtiliyor. İktidarda bulunan Sosyalist partiye oy veren 30 yaş altı seçmen oranı yüzde 15’te kalırken gençlerin yüzde 30’u FN’ye oy verdi. Sosyalist Parti’ye 60 yaş üstü oy verenlerin oranı yüzde ise 21. Öte yanda, seçim anketlerine göre işçi ve çalışanlar da seçimlerini FN’den yana kullandı.

Bu seçim sonuçlarına rağmen IFOP’un yaptığı ankete göre, Fransa vatandaşlarının yüzde 42’si Ulusal Cephe’nin iktidar olma ihtimalini ‘hayal kırıklığı’ olarak nitelendiriyor.

Bugün Elysee Sarayı’nda  Bakanların bir araya geldiği toplantıda ‘alınacak derslerin’ konuşulacağı söyleniyor.

(Le Monde/Liberation/Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.