DünyaManşet

Fransa’da iş yerleri grevde halk sokakta

0
Fotoğraf: Charles Baudry

Fransa’da Emanuel Macron’un emeklilik reformuna karşı başlatılan greve katılım resmi verilere göre 806 bin, sendikalara göre ise 1,5 milyonu buldu.  Sendikalar grevi Pazartesi gününe kadar sürdürme çağrısı yaptı.

Hızlı tren seferlerinin büyük bir bölümünün iptal edildiği, iş yerlerinin açılmadığı ve hatta protestolar sebebiyle şehrin simgesi Eyfel Kulesi’nin kapatıldığı Paris’te sendikalar 250 bine yakın kişinin greve katıldığını açıkladı. Kitleler halinde sokağa çıkan göstericilere polis biber gazı ve basınçlı su ile müdahale etti. Birçok yaralının olduğu söylenirken gözaltı sayısının sadece başkentte 90 olduğu açıklandı.

AA muhabiri yaralandı

Yaralananlar arasında gösterileri yakından takip eden Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Mustafa Yalçın da vardı. Yalçın, güvenlik güçlerinin fırlattığı gaz kapsülünün yüzündeki maskeyi delmesi sonucu gözünden yaralandı. Fransız medyasında yer alan habere göre, Taha Bouhafs ve Gaspard Glanz isimli gazeteciler de gösterilerde yaralandı.

Öte yandan greve gazeteciler de destek verdi. Görevleri başında maruz kaldıkları polis şiddetini ve kötü çalışma koşullarını protesto eden gazeteciler Paris sokaklarında sloganlar eşliğinde yürüdü.

 Yaş yükseltiliyor, maaş azalıyor

Emekli maaşı reformu, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel  Macron‘un en önemli sosyal reformu olarak kabul ediliyor. Emekliliğe puan bazı getirilmesini içeren reformla, karışık emeklilik sisteminin birçok meslek dalı için özel düzenlemelerle basit hale getirilmesi amaçlanıyor. Ancak planlanan reformla, halihazırda 62 olan emeklilik yaşı daha ileri tarihlere çekilerek, insanların daha uzun süre çalışmaları ve daha az emeklilik maaşı almaları öngörülüyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.