DünyaEkolojiManşet

Fransa’da Danıştay, hava kalitesini yükseltmediği için hükümete 10 milyon Euro ceza kesecek

0

Geçen yıl Fransa’daki bazı bölgelerin hava kalitesini yükseltme direktifi verdiği hükümetin bu talimata uymaması üzerine harekete geçen Danıştay, hükümetten çevreci örgütlere 10 milyon euro ödemesini istedi.

Danıştay tarafından yapılan açıklamada, hükümetin aldığı bazı tedbirlerin hedefleri karşılamadığına dikkat çekildi.

‘Halen sınırın üzerinde’

Danıştay’ın internet sitesinde konuyla ilgili yapılan açıklamada, bir çevre koruma derneğinin başvurusu üzerine kurumun 12 Temmuz 2017’de Avrupa hava kalitesi düzenlemelerinin koyduğu sınırlara uygun olarak ülkenin 13 bölgesinde havadaki nitrojendioksit (NO2) yoğunluğunu ve partikül miktarını azaltma direktifi verdiği hatırlatıldı.

Danıştay’ın 10 Temmuz 2020’de bu bölgelerin sekizinde NO2 ve parçacık yoğunluğunun halen sınırın üzerinde olduğunu belirlediği de ifade edildi.

Fotoğraf: Getty

Tedbirler, kararları karşılamıyor

Öte yandan, ülkenin Paris ve Lyon şehirlerinde hava kirliliğinin halen sınırların üzerinde olduğu, Marseille-Aix, Toulouse ve Grenoble’de ise limitin çok az altında olduğu belirtildi.

Açıklamada, hükümetin aldığı tedbirlerin Danıştay’ın 2017 kararını tamamen karşılamadığı vurgulanırken, bu nedenle Danıştay’ın Fransa yönetiminin tedbirleri 2021’in ilk altı ayında uygulamadığı gerekçesiyle 10 milyon euro ceza ödemesine karar verdiği kaydedildi.

10 milyon euroluk ceza, Danıştay’a başvuran çevreci dernek ile hava kirliliğine karşı mücadele eden dernekler arasında paylaşılacak.

Fransa, 2030 yılında karbondioksit salımını 1990’a göre yüzde 40 azaltmayı taahhüt etmiş, ancak 2015-2018 yıllarında karbon bütçesinin aşılmasıyla hükümet 2019-2023’te azami salım sınırını yükseltmişti. Salım sınırının yükseltilmesi de ülkeyi hedeflerinden uzaklaştırmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.