DünyaManşet

Fransa ve Almanya Türkiye’ye silah satışını durdurdu

0

Norveç, Finlandiya ve Hollanda’nın ardından, Almanya ve Fransa da Suriye operasyonu nedeniyle silah ihracatını askıya alacağını duyurdu. Almanya Başbakanı Merkel ise telefonla görüştüğü Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan harekatı derhal durdurmasını istedi.

Suriye’de yürütülen operasyon sebebiyle Almanya’nın ardından Fransa da Türkiye’ye yaptığı silah ihracatını askıya aldığını açıkladı. Fransa Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışının askıya alındığı belirtildi. Kararın derhal yürürlüğe gireceği ifade edilirken, 14 Ekim’de Lüksemburg‘da yapılacak olan AB Dışişleri Konseyi toplantısında AB’nin bu konudaki ortak yaklaşımının konuşulacağı bildirildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Fransa olarak, Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeydoğusuna başlattığı tek taraflı harekatı kesin olarak kınadığımızı yineliyoruz. Bu operasyon, koalisyonun güçlerinin IŞİD’e karşı elde ettiği güvenlik ve istikrar çabalarını zora sokuyor ve önemli insani sorunlara sebep oluyor. Bu sebeple bu harekat, Avrupalıların güvenliğini tehdit ediyor” ifadelerine yer verildi.

Almanya da silah satışını durdurdu

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Türkiye’ye silah satılması için ülkesinin yeni izin çıkarmayacağını açıkladı. Maas, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon  sebebiyle Almanya Federal Hükümeti Türkiye’nin Suriye’de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışı konusunda yeni izin çıkarmayacak” dedi. Almanya, 2018 yılında Türkiye’ye 243 milyon Euro (268 milyon dolar) değerinde silah ihraç etmişti.

Almanya ve Fransa’dan önce Norveç, Finlandiya ve Hollanda da Türkiye’ye yönelik silah ihracatını askıya alacağını açıklamış, İspanya ise ‘Suriye’deki gerilimin tırmanması durumunda’ Türkiye’deki Patriot hava savunma sistemlerini geri çekeceğini duyurmuştu.

Merkel’den Türkiye’ye çağrı: Harekatı derhal durdurun

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise  Türkiye’ye ‘Barış Pınarı Harekatı’nı ‘derhal durdurma çağrısı’ yaptı. AFP’nin haberine göre, Merkel harekat nedeniyle bölgedeki nüfusun büyük kısmının evlerini terk etmek zorunda kalacaklarını ve bölgedeki istikrarsızlığın‘IŞİD isyanlarına yol açacağını söyledi.

Almanya hükümeti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talebiyle iki lider arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini belirterek, “Başbakan, askeri operasyona derhal son verilmesi gerektiğini söyledi” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.