Fransa ve Almanya Türkiye’ye silah satışını durdurdu

Norveç, Finlandiya ve Hollanda’nın ardından, Almanya ve Fransa da Suriye operasyonu nedeniyle silah ihracatını askıya alacağını duyurdu. Almanya Başbakanı Merkel ise telefonla görüştüğü Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan harekatı derhal durdurmasını istedi.

Suriye’de yürütülen operasyon sebebiyle Almanya’nın ardından Fransa da Türkiye’ye yaptığı silah ihracatını askıya aldığını açıkladı. Fransa Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışının askıya alındığı belirtildi. Kararın derhal yürürlüğe gireceği ifade edilirken, 14 Ekim’de Lüksemburg‘da yapılacak olan AB Dışişleri Konseyi toplantısında AB’nin bu konudaki ortak yaklaşımının konuşulacağı bildirildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Fransa olarak, Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeydoğusuna başlattığı tek taraflı harekatı kesin olarak kınadığımızı yineliyoruz. Bu operasyon, koalisyonun güçlerinin IŞİD’e karşı elde ettiği güvenlik ve istikrar çabalarını zora sokuyor ve önemli insani sorunlara sebep oluyor. Bu sebeple bu harekat, Avrupalıların güvenliğini tehdit ediyor” ifadelerine yer verildi.

Almanya da silah satışını durdurdu

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Türkiye’ye silah satılması için ülkesinin yeni izin çıkarmayacağını açıkladı. Maas, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon  sebebiyle Almanya Federal Hükümeti Türkiye’nin Suriye’de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışı konusunda yeni izin çıkarmayacak” dedi. Almanya, 2018 yılında Türkiye’ye 243 milyon Euro (268 milyon dolar) değerinde silah ihraç etmişti.

Almanya ve Fransa’dan önce Norveç, Finlandiya ve Hollanda da Türkiye’ye yönelik silah ihracatını askıya alacağını açıklamış, İspanya ise ‘Suriye’deki gerilimin tırmanması durumunda’ Türkiye’deki Patriot hava savunma sistemlerini geri çekeceğini duyurmuştu.

Merkel’den Türkiye’ye çağrı: Harekatı derhal durdurun

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise  Türkiye’ye ‘Barış Pınarı Harekatı’nı ‘derhal durdurma çağrısı’ yaptı. AFP’nin haberine göre, Merkel harekat nedeniyle bölgedeki nüfusun büyük kısmının evlerini terk etmek zorunda kalacaklarını ve bölgedeki istikrarsızlığın‘IŞİD isyanlarına yol açacağını söyledi.

Almanya hükümeti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talebiyle iki lider arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini belirterek, “Başbakan, askeri operasyona derhal son verilmesi gerektiğini söyledi” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR