Dünyaİklim KriziManşet

Fransa mahkemesi hükümete iklim eylemini hızlandırmak için dokuz ay süre verdi

0
Fotoğraf: Shutterstock

Fransa’da Danıştay, hükümete ülkenin sera gazı emisyonlarını düşürecek gerekli önlemleri almak için dokuz ay süre verdi.

Grande-Synthe kentinin eski Belediye Başkanı Damien Careme Fransa hükümetinden “iklim eylemsizliği” nedeniyle Ocak 2019 tarihinde şikayetçi olmuştu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme kararını perşembe günü açıkladı.

Hedefe ulaşmaktan uzak

Danıştay, internet sitesinde yayınladığı kararında, Fransa’nın şu anki gidişatının Paris İklim Anlaşması’nda taahhüt ettiği 2030’da sera gazı salımının 1990’a göre yüzde 40 azaltma hedefine ulaşmaktan uzak olduğu belirtildi.

İtiraz yoluna kapalı tutulan kararda, Fransa Başbakanı Emmanuel Macron‘ndan, hedeflerine ulaşmasını sağlayacak, sera gazı salımını düşürecek tüm yararlı önlemleri 31 Mart 2022’ye kadar alması istendi.

Fotoğraf: Shutterstock

‘Tarihi bir karar’

Kararı yorumlayan Damien Carême, “Danıştay’ın bu kararı tarihi bir karar. Fransa’da ilk kez devlete iklim için harekete geçme emri verildi” diyerek sonuçtan memnun olduğunu söyledi.

The Guardian’ın aktardığına göre Carême “Umarım hükümet bu uyuşukluk haline ve ikiyüzlülüğüne bir son verir… Hükümetin süslü konuşmalarının arkasında, ortak geleceğimizi tehlikeye atan eylemsizlik ve hırs var” dedi.

‘Ek önlemler açıklanacak’

Başbakanlık ofisinden Jean Castex ise hükümetin kararı dikkate aldığını ve “salım azaltımlarını daha da hızlandırarak iklim eylemlerini güçlendirme konusundaki kararlılığını yinelediğini” söyledi.

Castex “Bu sonbaharda hedeflerimizi gerçekleştirmemize izin veren ek önlemler açıklanacak” sözünü verdi.

Tekrar seçilebilmesi için de gerekli

Fransa’da Danıştay tarafından verilen son tarih, Emmanuel Macron’un ilk görev süresinin sona ermesiyle aynı zamana denk geliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi Nisan 2022’de gerçekleşecek. Bu nedenle Macron’un tekrar seçilmesi için de daha iddialı politikalar sunması gerekecek diye düşünülüyor.

Verilen bu kararın temyiz olasılığı olmadığı için nihai bir karar niteliğinde. Dokuz aylık sürenin sonunda taraflar, alınan eylemlerin gerçekliğini ve etkilerini göstermek için hükümetin tekrar Danıştay önüne çıkmasını sağlayacaklar. Hâkimler, eylemlerin hala yetersiz olduğunu düşünürlerse, ilerleme olmadığı sürece tekrarlanabilen para cezaları verebilecek.

Fransa hükümeti daha önce de Paris İdari Mahkemesi, tarafından 3 Şubat tarihinde ‘’Yüzyılın Davası’’ olarak nitelendirilen davada suçlu bulunmuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.