Fotoğraflarla 2021 yılında iklim krizinin dünyadaki etkileri [Foto Galeri]

NASA, 2021 yılında iklim krizinin dünyada yarattığı değişimin uydu görüntülerini yayımladı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Dünya Gözlemevi, bu yıl Yunanistan ve Kaliforniya‘daki büyük yangınlardan Çin ve Hollanda‘daki tarihi sellere kadar gezegenin bir yıl içinde uğradığı değişimin uydu görüntülerini yayımladı.

Şehir ve çiftlikler ile baraj inşaatlarıyla hem daha fazla kuraklığa hem de orman yangınları, sel felaketleriyle iklim krizinin nasıl kuvvetlendiğini belgeleyen çarpıcı fotoğraflar dünyanın yaşadığı değişimi belgeliyor.

Yunanistan’ın Evia adasında Ağustos ayında meydana gelen yangının 120.00 dönümden fazla alanı kömürleştiren yangının izleri.
Ağustos 2000’de (solda) ve Ağustos 2021’de (sağda) Nevada-Arizona sınırındaki Mead Gölü. Güneybatı, mega kuraklığın 22. yılında.
Kaliforniya tarihinin en büyük ikinci yangını Dixie yangınının Temmuz-Ekim ayları arasında etkisi altına aldığı ve 1 milyon dönüme yakın araziyi yok ettiği yer.
1984 (solda) ve 2021’de (sağda) Nil Deltası. Mısır’ın nüfusu 1980’lerden bu yana iki kattan fazla arttı ve bugün 100 milyondan fazlaya yükseldi. Mısır topraklarının sadece yüzde 4’ü tarım için uygun ve şehirler hızla genişledikçe bu alan küçülüyor.
Jakarta, Endonezya 1990’da (solda) ve 2021’de (sağda). Şehir büyüdükçe ormanların yerini alan betonlar suyu emmediği için şehir sellere karşı daha savunmasız hale gelmişti. Şimdi, yükselen deniz seviyesi sel riskini daha da artırıyor.
Hollanda’nın Güneydoğu’sundaki Meuse Nehri’nin Temmuz ayında şiddetli bir sağanaktan sonra taştığı görüntüler (öncesi solda, sonrası sağda). Taşan nehir şehri sular altında bıraktı ve yaklaşık 5000 kişiyi Roermond kasabasını tahliye etmeye zorladı.
Haziran 2020’de Kaliforniya’nın Oroville Gölü. Sierra Nevada dağlarından akan su barajda toplanıyor ve daha sonra Central Valley’deki çiftliklere dağıtılıyordu. Kuraklık rezervuardaki su seviyesini düşürürken, çevrede orman yangınlarına da neden oldu.
Güney Brezilya’da bir rezervuar olan Lago dos Brisas, Haziran 2019’da (solda) ve Haziran 2021’de (sağda). Bölge neredeyse bir asırdır en kötü kuraklığı yaşıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR