Kültür-Sanat

Floransa’da yeni bir opera’nın açılışı yapıldı

0

Avusturyalı piyanist Rudolf Buchbinder’in çaldığı Beethoven’in 4. piyano konçertosu klasik repertuvarın en duygusal parçalarından biri ve ünlü piyanist için özel bir parça :

“Bu parça Beethoven’in 5 konçertosundan en büyük ve en derin olanı.Çok dokunaklı, çok duygusal.

Besteci burada rüya görüyor, aşkı, hiç tanımadığı sıcaklığı görüyor. Hep yanlış kadına aşık oluyordu, en büyük sorunu buydu.”

Orkestra şefi Fabio Luisi ise orijinalliğine dikkat çekiyor :

“İkinci hareket tamamen yeni. Piyano ve orkestra arasında daha önce hiç görülmemiş, yeni türden bir diyalog var. Hareketi orijinal kılan çok yoğun, dramatik bir diyalog.”

Florensa’da, İtalya’nın birleşmesinin 150. yıldönümü vesilesiyle açılışı yapılan yeni opera binasının büyük salonundayız. Büyük salonun mimarisi için İtalyan hükümetinin görevlendirdiği Elisabetta Fabri büyük bir projeye imza atmaya hazırlanıyor :

“Tiyatro binaları genelde gösteri için açılan, gösteriler bittiğinde ise kapatılan yerlerdir. Biz burada tiyatronun ve müziğin görevini değiştirmek istiyoruz Müziğin ruhu günlük hayatın tozundan arındırdığı söylenir. Bu salonun her daim ziyaret edilip müzik dinlenebilecek bir yer olması muhteşem bir şey.

Binanın en tepesine çıktığımızda muhteşem bir açık hava sahnesi görüyoruz. Oraya çıktığınızda sadece merdivenleri ve gökyüzünü izleyebileceğiniz, narin çizgileriyle ve seffaflığıyla metafizik bir yer karşımıza çıkıyor. Merdivenleri çıktıktan sonra Floransa’nın enfes manzarasını izleyebilirsiniz. Ve bu muhteşem şehri ve Brunelleschi tarafından çizilen kubbeyi izlerken, bu olağanüstü görüntüyü yakalıyorsunuz ve onu hazine gibi salona kadar götürüyorsunuz.

Dışarıda herşey çok görkemli. Salona girdiğinizde sürprizle karşılaşıyorsunuz. Salon dışından çok daha sıcak bir yer, tıpkı çember gibi çıkış noktasına doğru yani sahneye doğru tüm alanı dolduruyor.”

You may also like

Comments

Comments are closed.