ManşetTürkiye

Fiyatlar çıldırdı: Bu fotoğrafın ederi 5 lira

0

Üretim alanlarında turfanda domatesin kilosu, sebze ve meyve ambarı Antalya’da 6.50 liraya kadar çıktı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali’nde geçtiğimiz yılın aynı döneminde kilosu 1 lira olan domatesin fiyatı, 6.5 liraya fırladı. Domatesin İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde marketteki fiyatı ise 10 liranın biraz üzerine çıktı. Antalya’da sera üretiminin öncesinde yaşanan boşluk, yazın aşırı sıcaklar ve yaza girilirken domates güvesi ‘tuta’nın verdiği zarar nedeniyle ürünlerin imha edilmesi gibi nedenler birleşince domatesin fiyatı çıldırdı. Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu, “Geçtiğimiz yıl düşük fiyat nedeniyle üreticiler zor günler geçirdi. Bu yıl fiyatların yüksek olması üretici için sevindirici, ancak tüketiciler bu durumdan rahatsız. Fiyatların makul düzeye inmesiyle hem üreticiler, hem tüketiciler memnun olacaktır” dedi.

“ARALIK’TA 1.50 OLUR”
Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer ise, “Sıcak hava ve nem nedeniyle verim ve kalite azaldı. Tuta nedeniyle domatesin yoğun üretildiği Antalya başta olmak üzere, Burdur, Alaşehir, Manisa, Tokat ve Bursa’da üretim düştü. Bu durum, fiyatların aşırı artmasına neden oldu. Domates fiyatının kasım ayında düşüşe geçeceğini ve aralık ayında 1.50 lira civarına ineceğini tahmin ediyoruz. Asıl önemli artış salça fiyatlarında oldu. Verim kaybı nedeniyle salça fiyatları 2-3 katına çıktı ve öyle kalacağını tahmin ediyoruz” dedi.

FİYATLAR ÇILDIRDI
Domatesin dışında diğer sebze ve meyve fiyatlarında da yüzde 400’lere varan artış yaşandı. Antalya Toptancı Hali’nde salatalık 2.40 liradan, sivri biber 2.80 liradan satılırken, taze fasulye 3.70 liradan, barbunya 4.50 liradan, kabak 2.80 liradan, ıspanak 2 liradan, karnabahar 4 liradan, patlıcan 1.80 liradan, marul 2.80 liradan, yeşil soğan ise 3.20 liradan alıcı buldu. Vatandaşlar, “Eskiden 30 liraya pazar ihtiyacımızı karşılarken şimdi 100 lira yetmiyor. Böyle giderse yakında gramla alışveriş yapacağız” diyerek fiyatların pahalılığından şikâyetçi oldu.

FİYAT ARTIŞININ ÜÇ NEDENİ VAR
Nisan-mayıs aylarında gümrük kapılarında yapılan tuta absoluta zararlıları denetiminde ürünler imha edildi, üretici ödemesini alamayınca yeni ekim yapmadı.

Yazın çok sıcak olması nedeniyle ürünler yandı. Düşen rekolte iç talebe ve ihracat talebine yetmedi.
Bu bir geçiş dönemi, kasım ortasında sera ürünler gelene kadar her yıl bu dönem fiyat artışı olur.

20 EKİM’DEN SONRA SERA GELENE KADAR YÜKSEK SEYREDER
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘’20 Ekim’den sonra sera malları çıkmaya başlayacak. Domates fiyatları da dengeye oturacak, ama bugünlerde yüksek seyredecek’’ dedi. Genetik modifiye ürünlere de değinen Bayraktar, bunun sadece Türkiye’nin değil, dünyanın meselesi olduğunu belirtti. Bayraktar, ‘’Türkiye’ye şu ana kadar bu ürünler rahat bir şekilde girdi, tüketildi. Soyadan mısıra kadar. Ama şimdi son bir kanun çıktı. Bir komisyonla Türkiye’ye gelen genetik modifiye ürünler denetlenecek’’ dedi.

İMHA SONRASI KESİLEN ÜRETİM VURDU
İstanbul Yaş Meyve, Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Dayan, “Nisan-mayıs ayında gümrük kapılarında yapılan denetimler sonucunda ürünler imha edildi. İmha edilince domates üreticilerine ödeme yapılmadı, onlar da yeni üretim yapmadılar” dedi. Dayan, kasımdan itibaren sera domateslerin piyasadaki miktarının hızla artacağını belirterek, böylece “domatesin ateşinin düşeceğini” söyledi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.