Editörün Seçtikleriİklim KriziManşetTürkiye

Fırtına Deresi’nde konut projesi: Bozkurt felaketine benzer bir durum yaşanabilir

0

Karadeniz’de son günlerde etkili olan şiddetli yağışlardan kaynaklı sellerde can ve mal kaybına ilişkin bilanço her geçen gün artıyor.

İnsan kaynaklı iklim krizi şiddetli yağışlara sebebiyet verirken, dere kenarlarına yapılan evler gibi yanlış yapılaşmalar da hem can hem mal kayıplarına davetiye çıkarıyor.

Hal böyleyken, dere yataklarına yakın yerlere yapılması planlanan projeler de oldukça risk teşkil ediyor. Rize Çamlıhemşin Belediyesi‘nin Fırtına Deresi kenarında TOKİ tarafından yapılacak bir konut projesine başladığı biliniyordu.

Çevre ve ekoloji hareketi avukatı Yakup Okumuşoğlu, Yeşil Gazete‘ye yaptığı açıklamalarda yakın zamanda Batı Karadeniz‘de etkili olan ve 78 kişinin ölümüyle sonuçlanan şiddetli yağışları hatırlatıp, benzer bir durumun Fırtına Deresi’nde de görülebileceğini kaydetti.

‘Acele kamulaştırma kararı verildi’

Avukat Yakup Okumuşoğlu, projenin yapılmasının planlandığı alanla ilgili Cumhurbaşkanlığı tarafından acele kamulaştırılma kararı verildiği, kamulaştırma sürecinin de devam ettiğini kaydetti. “Orası bildiğini dere yatağı” diyen Okumuşoğlu, “Bir gün orada 300 kilo yağış yağarsa orada ne Çamlıhemşin kalır, ne o konut kalır hiçbir şey kalmaz” dedi.

‘Süreç devam ediyor’

Geçtiğimiz günlerde Kastamonu’da yaşanan sel felaketine benzer bir durumun Fırtına Deresi’nde yaşanmayacağının bir garantisi olmadığını ifade eden Okumuşoğlu, yargı süreciyle ilgili de şunları anlattı:

Hem acele kamulaştırma kararına karşı açılan dava devam ediyor, hem de oradaki planlamaya karşı -konut yapımına dair imar plan değişikliği yaptılar- davalar devam ediyor.

Onlar kararını aldılar, biz dava açtık süreç devam ediyor.”

‘Dere yataklarından çıkılması gerek’

Dere yataklarına yakın yerlerde konut yapılmasına asla izin verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Avukat Yakup Okumuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Dere yataklarından mutlaka çıkılması lazım. Dere yataklarına yakın yerlerde konut yapımına asla izin verilmemesi gerekli. Dere yatakları olduğu gibi korunmalı. Oralarda insan faaliyetlerinin son derece düşük tutulması gerekiyor.

Hem ekolojinin korunabilmesi için hem de can ve mal güvenliği açısından böyle olması gerekiyor.”

Karadeniz’de her yağışın sel ihtimalini doğurur hale geldiğini, bunun bu sene de görüldüğünü belirten Okumuşoğlu, “Bütün bu kentleşmenin dere yataklarından çıkartılması gerektiği artık açık. Bunun daha tartışılacak bir yanı yok” ifadelerini de kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.