Dünya

Finlandiya Yeşilleri yeniden hükümette

0

Finlandiya’da Yeşiller Partisi son genel seçimlerin ardından kurulacak olan koalisyon hükümetinde yer alıyor.

Gökkuşağı hükümeti olarak adlandırılan büyük koalisyonun en fazla sandalyeye sahip partisi muhafazakarlar. Koalisyonda muhafazakarlar dışında sosyal demokratlar, sol kanat sosyalistler, yeşiller, liberal İsveç azınlık partisi ve küçük hıristiyan demokrat parti yer alıyor. Bakanlık dağılım is şöyle: Muhafazakar Ulusal Birlik Partisi 6, Sosyal Demokrat Parti 6, Sol İttifak 2, Finlandiya İsveç Halk Partisi 2, Yeşiller 2 ve Hıristiyan Demokrat Parti 1.

Yeşiller koalisyon hükümetinde Çevre Bakanlığı ile Kalkınma İşbirliği Bakanlığı’nı üstleniyorlar.

Partinin yeni seçilen eş özcüsü Ville Niinistö çevre bakanı ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Heidi Hautala kalkınma işbirliği bakanı oluyor.

Çevre Bakanı Ville Niinistö önlerindeki en önemli görevin karbon dioksit emisyonlarını düşürmek olduğunu söylüyor.

Hükümete girdiği için Avrupa Parlamentosu üyeliğini bırakan Heidi Hautala ise önümüzdeki dönemde sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışmanın en önemli hedefleri olduğunu belirtiyor.

Finlandiya Yeşilleri ilk kez 1995’de hükümette yer alarak Avrupa’da ulusal düzeyde hükümete giren ilk yeşil parti, Pekka Haavisto ise Avrupa’nın ilk yeşil çevre bakanı olmuştu.

Yeşiller 1999’da kurulan hükümette de yer almış, ancak hükümetin nükleer enerjinin payını arttırma kararı nedeniyle koalisyondan ayrılmıştı.

2007 seçimlerinde oyların %8,5’unu alan ve geçtiğimiz hükümette de yer alan Finlandiya Yeşilleri son seçimlerde oy kaybetti. Finladiya Yeşilleri 17 Nisan seçimlerinde oyların %7,3’ünü alarak 200 sandalyeden oluşan Meclis’te 10 milletvekilliği elde etti.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.