ManşetTürkiye

Finike’de öldürülen doğa savunucusu çifte taş ocağı firmasının açtığı dava mahkemece reddedilmiş

0

Antalya’da Finike’de katledilen Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu’ya bir taşocağı firmasının 2014’te 100 bin TL’lik tazminat davası açtığı ve tazminat talebinin 1 Mart 2017’de mahkemece reddedildiği ortaya çıktı.

Antalya’nın Finike ilçesine bağlı Alacadağ Mahallesi sınırlarındaki Kızılcık Yaylası’ndaki çiftlik evinde yaşayan ve bölgedeki sedir ormanlarında faaliyet yürüten mermer ve taş ocaklarına karşı açtığı davalarla tanınan Ali Ulvi  ve Ayşin Büyüknohutçu  önceki gün evlerinde öldürülmüş olarak bulundu. Büyüknohutçu çiftinin sedir ormanlarını savunma çabasına yönelik 2014 yılında Bartu Mermer Ocağı firmasının ‘ticari faaliyetlerini engellediği’ iddiasıyla 100 bin liralık tazminat davası açtığı ve 1 Mart 2017’de ise Antalya 9’uncu Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tazminat talebinin reddedildiği ortaya çıktı.

Radikal Gazetesi’nin  10 Temmuz 2014 tarihli internet nüshasında Doğan Haber Ajansı imzası ile yer verilen haberde taş ocağı firması Antalya 9’uncu Asliye Hukuk Mahkemesi’ne bölgedeki mermer ocaklarına ilişkin Facebook ve Youtube’da paylaşılan fotoğraf ve görüntüler ile mermer ocaklarının kapatılması için açılan ruhsat iptal davalarını da tazminat isteminin delili ve gerekçeleri olarak sunulmuştu.

Ali Ulvi Büyüknohutçu ise 2014’de mahkemedeki savunmasında Anayasa’nın 56’ncı maddesinin kendisine verdiği ödevi yerine getirdiğini belirterek, “Bu madde ‘Çevreyi korumak her vatandaşın ödevidir’ der. Ben Anayasa’nın bana verdiği bu ödevi yapıyorum” demişti. Büyüknohutçu ayrıca iddia edildiği gibi hiçbir şekilde firmanın faaliyetlerini engelleyecek fiili bir davranışta bulunmadığını ve davanın reddini talep etmişti.

Haberler.com’un 1 Mart 2017 tarihli nüshasında yer verilen haberde ise Bartu Mermer ocağı firmasının ‘ticari faaliyetlerini engellediği ve iftira attığı’ iddiasıyla açılan davadan beraat ettiği bilgisi veriliyor. Mahkeme ayrıca Mahkeme, ormanlık alanda ağaç kestiği yönündeki paylaşımları nedeniyle Büyüknohutçu’nun firmayı ticari zarara uğrattığı gerekçesiyle açılan davada da Batu Mermer aleyhine karar verdi. Aynı haberde Büyüknohutçu’nun firmanın ruhsatının iptal edildiği alanda yaklaşık 20 dönümde sedir ve kızılçam kesimi yapıldığını ve ruhsatının iptal edilmesiyle 100 hektarlık bir alanın kurtarıldığına dair beyanına da yer veriliyor.

Ali Ulvi  ve Ayşin Büyüknohutçu’nun katil ya da katillerine dair emniyet birimlerinden henüz bir açıklama yapılmadı. Büyüknohutçu çiftinin Finike Kızılcık Yaylası’ndaki sedir ormanlarında faaliyet yürüten mermer ve taş ocaklarına karşı yürüttükleri mücadele nedeniyle öldürülmüş olabilecekleri ihtimallleri üzerinde duruluyor.

 

(Yeşil Gazete, Radikal, Haberler.com)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.