Hafta SonuManşet

Film Ekimi öneriler

0

Bu hafta sonu başlayacak olan 12. Filmekimi film Festivallerinde yer alan bazı filmleri sizin için derledik.

Sen Aydınlatırsın Geceyi / THOU GILD’ST THE EVEN

Ülkemizdeki sinema dağıtım ve gösterim karteline tepkisini Sen Aydınlatırsın Geceyi adlı son filmini gösterime dahil etmeyerek bir duruş sergileyen aykırı Yönetmen Onur Ünlü bu projesiyle  İstanbul Film Festivalinde Altın Lale ödülünü kazanmıştı.  Anadolu’da bir kasabadaki aşk hikayesini konu alan filmin kahramanlarının ise işe yaramasa da farklı doğa üstü güçlere sahipler. Fakat işlerine yaramıyor. Gerçeklik ile hayatın absürd taraflarını bir araya getirmekte usta olan Onur Ünlü, anlattığı dram hikayesini ajite etmeden aksine absürd anlatımla birleştirdiği özgün senaryosu farklı bir filmin ortaya çıkmasındaki en önemli unsur. Yılın en başarılı yerli yapımı diye nitelendirebileceğimiz Sen Aydınlatırsın Geceyi Filmekiminde gösterilen tek yerli yapım film..

“Sana bir şiir okuyayım mı?” — Filmden

 

Geçmiş / The Past

http://www.youtube.com/watch?v=6pg1lyP_vcQ

Oscar’lı yönetmen AsgharFarhadi yeni filminde yine bir aile içi anlaşmazlıkların yol açtığı sorunların kendi sinemasal anlatımıyla izleyicileri sunuyor. İran dışında çektiği ilk film olan Geçmiş,  Paris’e eşinden boşanmak için gelen Ahmet’in, eski eşinin çocukları ile karşılaştığı sorunlara tanıklık eder. İmgeler ve küçük ayrıntıların insan hayatını nasıl etkilediği anlatan film,  “doğruluk” arayışının insanı içinden çıkılmaz yüzleşmelere, gerçekliklere taşıdığını film boyunca görebiliyoruz. Başarılı bir senaryonun, kaliteli oyunculukla beyazperdeye aktarıldığı, etkileyici bir film.

 

Ömer  / Omar

http://www.youtube.com/watch?v=f_2mMxd0VWE

Filistinli yönetmen Hany Abu-Assad’ın yeni filminin merkezinde yine Filistin’de yaşayan insanların hikayesi yer alıyor. Batı Şeria’da yaşanılan insanlık dramını, ajitasyona başvurmadan bireylerin varoluş hikayelerini sinemaya aktarmayı tercih eden yönetmen, bu kez hikayesinin temelini “arkadaşlık” ve “aşk” üzerine kurguladığı Ömer adlı filmi başarılı senaryosu ile, temposu ile izleyicinin beğenisini kazanıyor.

“Maymunlar nasıl avlanır, bilir misin?” —- Filmden

 

Sefertası / LunchBox

Kalabalığın, yoksulluğun, farklılığın ülkesi Hindistan’dan yönetmen RiteshBatra imzalı Sefertası, Mumbai’de geçmiş ve günümüz yaşantısını hint sinemasına özgü anlayışa dem vurarak başarılı bir filme imza atmış. Birbirini tanımayan iki insanın Sefertası ile haberleştirdiği, iç dünyalarını, özlemlerini, hayal kırıklıklarını kağıda dökerek anlatan kahramanlarımız geçmişin özlemini,  şuan yaşanılan yalnızlık üzerine kurulan hayatları görmemizi sağlıyor.  Hindistan’ın yaşadığı şehirsel ve toplumsal değişikleri de anlatan film izlenmeye değer.

“Bazen Yanlış tren insanı doğru istasyona götürebilir”  Filmden

 

Heli / Heli

Meksika sineması, şiddet, uyuşturucu, kan…. Sadece sinemaya yansıyan değil, meksika’da yaşamak zorunda olan insanların fazlaca yüzleşmek zorunda kaldığı gerçekler…  Meksika’nın kırsalında eşi, babası ve küçük kız kardeşi ile yaşayan fabrika işçisi Heli’nin hayatı, evine polisler tarafından yapılan baskınla alt-üst olur. İzleyicileri rahatsız edecek boyutta şiddet ve işkence sahneleri barındıran film, senaryonun klişelerden uzak olması ve yönetmenin önceki filmlerinden tecrübesiyle, akılda kalıcılığı artıran bir yapım olduğu gözlerden kaçmıyor…

 

Derleyen: Muhittin Kurban

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.