Hayvan Haklarıİklim KriziManşet

‘Fillerin neslinin tükenmesi iklim krizini hızlandırabilir’

0

Nature Geoscience dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, filler ve  diğer otçul hayvanlar, bulundukları ormanlık alanlarda küçük bitkileri tüketerek, zararlı otları temizleyerek, daha çok karbon tutabilen büyük sert kabuklu ağaçların oluşmasını sağlıyor.

Bilim insanları, Afrika’daki tüm filleri yok etmenin %7 oranında daha fazla seragazının atmosfere salınmasına sebep olarak iklim krizini hızlandırabileceğini söylüyor. Filleri korumak ise durumu tersine çevirerek 34.4 milyar değerinde karbon depolama imkanı sunuyor. Nature Geoscience dergisinde yayımlanan araştırma, hayvanların varlığının seragazını daha iyi depolayan daha fazla büyük ağacın oluşmasına imkan sağladığını gösteriyor. Ancak fillerin olmadığı bir senaryoda küçük ağaçların karbon depolama miktarı azalıyor.

Orman fillerinin neslinin tükenmesi Batı ve Orta Afrika yağmur ormanlarındaki, dal ve yapraklar da dahil olmak üzere ağaçların ağırlığını içeren, “yer üstü biyokütlesinin” %7 oranında azalmasına neden olabilir. Büyük otçullar, tohumların yayılmasında hayati bir öneme sahiptir ancak fillerin yağmur ormanlarını nasıl etkilediği şimdiye kadar tam olarak bilinmiyordu. Çalışmaya göre Kongo’da ve başka yerlerde otlayan hayvanlar, küçük bitki örtülerinin temizlenmesine ve zamanla sayısı daha az olan, daha uzun yaşayan ve daha çok karbon tutan büyük sert kabuklu ağaçların oluşmasına yardımcı oluyor.

Afrika orman yapısının oluşmasında büyük önemleri var 

Fransa’daki İklim ve Çevre Bilimleri Laboratuvarı’ndan bilim insanları model simülasyonları kullanarak kilometrekare başına bir hayvanın, orman biyokütlesini hektar (0.01 kilometre) başına 60 ton oranında artıracağını açıkladı. Çalışmanın baş araştırmacısı Fabio BerzaghiThe Independent’a, bunun fazladan 3 milyar ton karbonun atmosfere salınması anlamına geldiğini söyledi.

Berzaghi ve meslektaşlarının bulgularına göre, filler ormanlık alanlarda bulunan 30 cm genişliğinden küçük bitkileri tükettiklerinde bitkiler arasında ışık, su ve alan için daha az rekabet oluyor, bu da sayıca az ancak odun yoğunluğu yüksek büyük ağaçların oluşmasına ve daha çok karbonun tutulmasına yardımcı oluyor. Fillerin olduğu bölgelerdeki toplam yaprak alanı veya gölgelik alan, fillerin olmadığı bölgelere kıyasla %70 daha fazla; dolayısıyla toprağa ulaşan doğal ışık kaynağının yaklaşık yarısı küçük ağaçların yaşamasını mümkün kılıyor.

Araştırmaya göre, filler Afrika orman yapısının oluşumunda oldukça büyük bir öneme sahip. Orman fillerinin varlığının, Afrika yağmur ormanlarının yapısını şekillendirmiş olabileceği de söyleniyor. Bu da Afrika yağmur ormanlarının yapısının, Amazon yağmur ormanlarından neden daha farklı olduğunu açıklıyor. Tahmin edilen %7 oranındaki karbon tutma miktarındaki düşüş, “büyük tohumlu ağaçların ve dağıtıcılarının yok olmasından dolayı Amerika ve Afrika’daki tropikal alan tahribatından bile fazla”.

Araştırmaya göre orman filleri ve diğer büyük otçullar tarafından sağlanan ekosistem hizmetlerinin değeri, karbon tutma politikaları; orman yönetimi ve korunması konularında yeniden değerlendirilmeli.

You may also like

Comments

Comments are closed.