Fotoğraf: Peter Dejong / AP
Dün (12 Kasım) Hollanda‘nın başkenti Amsterdam‘da düzenlenen iklim protestosunda Filistinli ve Afgan kadınları sahneye davet eden iklim aktivisti Greta Thunberg‘ün konuşması kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından kısa süreliğine kesildi.
Yaklaşık 85 bin kişiden oluşan kalabalığa seslenen İsveçli aktivist Thunberg, “Bir iklim adaleti hareketi olarak, ezilenlerin, özgürlük ve adalet için mücadele edenlerin sesine kulak vermeliyiz. Aksi takdirde, uluslararası dayanışma olmadan iklim adaleti olamaz” diyerek Hollandalı Barış Örgütü PAX’ın 2023 Barış Güvercini ödülünün sahibi Sahar Şirzad‘ın da aralarında bulunduğu kadınları sahneye davet etti.
Şirzad, konuşması sırasında “Nehirden denize özgür Filistin” sloganını kullandı. Bunun üzerine Şirzad’ın mikrofonun sesi kısıldı.
Yahudi gruplar, bu ifadelerin İsrail devletinin yok edilmesi imasını barındırdığını düşünüyor. Filistin yanlıları ise, sloganın İsrail’in ortadan kaldırılmasından ziyade, Batı Şeria‘daki işgaline ve Gazze’deki ablukasına son vermesi çağrısı içerdiğini savunuyor.
Thunberg, Filistinli ve Afgan kadınların konuşmalarının ardından konuşmasını sürdürmek için sahnedeki yerini aldı. Bu sırada bir kişi sahneye çıkıp Thunberg’e yaklaşarak mikrofonu elinden çekerek aldı. Kimliği teşhis edilemeyen ancak Filistin karşıtı olduğu tahmin edilen kişi, “Ben buraya iklim gösterisi için geldim, siyasi görüş için değil” dedi.
Thunberg, “Uluslararası dayanışma olmadan iklim adaletinin sağlanamayacağını” belirtti. Şahıs kısa sürede sahneden indirildi. Dinleyici kalabalık da kişinin sözlerine “İşgal altındaki topraklarda iklim adaleti olmaz” sloganlarıyla karşılık verdi.
Thunberg sahneye çıkmadan önce, kalabalığın ön tarafındaki küçük bir grup aktivistin Filistin bayrakları sallaması ve Filistin yanlısı sloganlar atması nedeniyle etkinlik kısa bir süre kesintiye uğradı.
Olay, Hollanda ulusal seçimlerinden sadece 10 gün önce on binlerce insanın iklim değişikliğiyle mücadele için daha fazla eylem çağrısında bulunarak Amsterdam sokaklarında yürümesinin ardından meydana geldi.
Polis kaynaklarına göre 85 binden fazla kişinin katıldığı belirtilen yürüyüş Hollanda’da şimdiye kadar düzenlenen en büyük iklim protestosu olarak nitelendiriliyor.
Associated Press’in aktardığına göre, seçim kampanyasında merkez sol, iki partili bir bloğa liderlik eden eski Avrupa Birliği iklim şefi Frans Timmermans‘ın da aralarında bulunduğu siyasi liderler de meydanda toplanan iklim aktivistlerine hitap etti.
İklim değişikliğiyle mücadele, ülkede 22 Kasım’da yapılacak genel seçimlerde yarışacak siyasi partilerin temel politika alanlarından birini oluşturuyor.
Greta Thunberg’in de aralarında olduğu iklim aktivistleri, iklim eyleminin 270’inci haftasında İsrail bombardımanı altında yerle bir olan Gazze’ye destek vermiş; ‘Gazze’yle birlikteyiz’ ve ‘Özgür Filistin’ pankartları açarak dünyanın derhal ateşkes, adalet ve özgürlük çağrısında bulunmasını istemişti.
Thunberg’in paylaşımı çok sayıda destek alırken, İsrailliler tarafından da “antisemit” (Yahudi karşıtı) olarak değerlendirilmişti.
İsrail Eğitim Bakanlığı, Gazze ve Filistin’le dayanışma açıklaması yapan İsveçli aktivisti ‘rol model olarak gösteren’ kaynakları müfredattan çıkaracaklarını açıklamıştı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…