DünyaManşet

Filistin UNESCO’ya üye oldu

0

Merkezi Paris’te bulunan BM Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı UNESCO’nun genel konferansında bugün yapılan oylama sonucunda Filistin’in üyelik başvurusu kabul edildi.

Oylama sonuçlarının açıklanması üzerine üye ülkeler Filistin’i ayakta alkışladı. Yapılan törende Filistin bayrağı UNESCO’ya üye devletlerin bayrakları arasına asıldı.

Oylamayı takiben Genel Konferans Başkanı Katalin Bogyay ve UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova, Filistin’i kutlayan konuşmalar yaparken, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki UNESCO üyelerine teşekkür etti.

Ad okunarak yapılan oylamaya UNESCO’nun 185 üyesinden 173’ü katıldı. Bunlardan 107’si ”evet”, 14’ü ”hayır” oyu verirken, 52’si ”çekimser” kaldı.

Olumsuz oy veren ülkeler arasında ABD, İsrail, Kanada, Almanya, Hollanda, Romanya’nın yanı sıra bazı küçük Afrika ve Latin Amerika ülkeleri yer aldı.

Arap-İslam ülkelerinin yanı sıra Çin, Rusya, Brezilya, Hindistan gibi büyük ülkeler ile Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin çoğunluğu Filistin’e destek verdi.

AB üyelerinden İspanya, Yunanistan, İrlanda, Belçika, Avusturya, Malta, Danimarka, Macaristan ve Hırvatistan, Filistin’in üyeliği lehine oy kullandı. Çekimser oy kullanması beklenen Fransa da son anda ”evet” oyu verdi.

Oylamada ortak tutum almaya çalışan, ancak bunu başaramayan AB oyları üçe bölünürken, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerden fire olmadı. İngiltere başta olmak üzere AB üyelerinin bir kısmı ve Japonya, Kore gibi bazı ülkeler çekimser kalmayı tercih etti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.