Filipinler’i Tembin tayfunu vurdu: 200’den fazla ölü

Filipinler’de tropikal tayfunun sebep olduğu toprak kayması ve sellerde 200’den fazla kişi hayatını kaybetti. 100’den fazla kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor.

Tembin isimli tayfun Cuma günü 20 milyon kişiye ev sahipliği yapan Mindanao Adası’nı vurdu, en az bir dağ köyünü yok etti. Polis tayfun nedeniyle 208 kişinin hayatını kaybettiğini, 164 kişininse kayıp olduğunu açıkladı.

Reuters’a telefonla konuşan 65 yaşındaki çiftçi Felipe Ybarsabal “Her şey çok çabuk oldu, sel suları çok hızlı yükseldi, evi doldurdu” dedi ve ailesinin daha yüksek bir noktaya kaçmak zorunda kaldığını anlattı. “Evden hiçbir şey kurtaramadık. Hiç kimse yardım edemedi, çünkü her şey çok çabuk gelişti. Her şey bir saat içinde iki-üç metre suyun altında kaldı.”

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), toplamda 70 bin kişinin yerlerinden olduğunu ya da fırtınadan etkilendiğini ve yoğun yağışın kurtarma faaliyetlerini güçleştirebileceği kaydediyor.

IFRC’nin Filipinler operasyonu müdürü Patrick Elliott, “İnsanlar herşeylerini arkada bırakarak, canlarını kurtarmak için kaçtılar” dedi.

Pasifik Okyanusu’nun batısındaki takımada ülkesi Filipinler’de her yıl yaklaşık 20 kasırga etkili oluyor. Bunların çoğu can kaybına yol açıyor.

Yetkililer Mindanao Adası’nın genellikle az etkilenen yerlerden biri olduğunu, bu nedenle halkın güvenli bir yere sığınma uyarılarına kulak vermemiş olabileceğini kaydediyor.

Haber ajanslarının geçtiği fotoğraf ve görüntülerde, adanın büyük bir kısmının kahverengi çamur ile kaplandığı, sokakların da nehirlere döndüğü görülüyor.

Tayfunun yol açtığı sel sularının 103 evi sürüklemesi sonucu Dalama adlı köyün de tamamen yerle bir olduğu belirtiliyor.

Ülkeyi vuran tayfunlardan en şiddetlisi olan Haiyan, 2013 yılında binlerce kişinin ölümüne yol açmış ve ülkenin merkezindeki kentleri yok etmişti.

 

(BBC Türkçe)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR