Dünyaİklim KriziManşet

Filipinler’de fırtına nedeniyle sel ve toprak kayması: 31 kişi öldü

0
Filipin Sahil Güvenlik (PCG) kurtarma ekipleri, Filipinler'in Maguindanao eyaletinde yerel olarak tropikal fırtına nedeniyle su basmış evlerinden sakinleri tahliye ediyor. 28 Ekim 2022 Kaynak: Reuters

Filipinler’de fırtına nedeniyle gerçekleşen şiddetli yağışlar ülkenin güneyinde sele ve toprak kaymalarına sebebiyet verdi. Yaşanan aşırı hava olayları nedeniyle ülkede 31 kişi hayatını kaybetti.

Reuters‘in aktardığına göre; ülkedeki afet yönetiminde yer alan yetkililer bu gece (28 Ekim) beklenen tropikal Nalgae fırtınasının etkili olması muhtemel görülen Samar eyaletinden binlerce insanın tahliye edileceğini duyurdu.

Filipin Sahil Güvenlik (PCG) kurtarma ekipleri, Filipinler’in Maguindanao eyaletinde yerel olarak tropikal fırtına nedeniyle su basmış evlerinden sakinleri tahliye ediyor. 28 Ekim 2022
Kaynak: Reuters

Öte yandan Mindanao‘daki Bangsamoro Özerk Bölgesi’nin (BARMM) İçişleri ve Yerel İdare Bakanı Naguib Sinarimbo, Maguindanao eyaletindeki yağışların beklentileri aştığını söyledi:

“Yapılan hazırlıklar vardı ama ne yazık ki, yağmur insanların beklentisinin üzerindeydi.”

28 Ekim 2022
Kaynak: Reuters

Ülkenin güneyinde yer alan Sultan Kudarat’ta afet kurtarma ekiplerinin neredeyse omuz hizasına kadar yükselen sularda mahsur kalan insanları botlarla kurtardığı anlar sahil güvenliğin kameralarına yansıdı.

Filipinler’de, ülkeyi düzenli olarak yaşanan tropik (siklon) fırtınaların yoğunluğunun artması nedeniyle sık sık toprak kaymaları ve seller görülüyor. Filipinler yılda ortalama 20 tayfun görüyor.

28 Ekim 2022
Kaynak: Reuters

Saatte 75 km hıza sahip tropik Nalgae fırtınası, binlerce insanın Tüm Ruhlar Günü‘nü ( All Souls Day) kutlamak için memleketlerine dönmeyi planladığı sırada uçuşların iptal olmasına neden oldu. Ülkede okullar kapatılırken bazı limanlarda operasyonel süreçler tamamen askıya alınmak zorunda kaldı.

Meteoroloji tarafından Filipin Denizi üzerinde seyreden fırtınanın daha da yoğunlaşabileceğini bildirdi.

28 Ekim 2022
Kaynak: Reuters

İklim krizine bağlı olarak şiddeti ve sürekliliği artan hava olayları insanların yerinden olmasına ve can kayıplarına neden oluyor.

‣ İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.