DünyaManşet

Filipinler süper tayfunun tehdidi altında

0

Süper tayfun Haiyan Filipinleri etkilemeye başladı. Hızı zaman zaman saatte 300 kmyi aşan tayfunun en şiddetli kategori olan 5 seviyesinde olduğu bildiriliyor.

Tayfunun bir süre önce 7.2 büyüklüğündeki bir depremin yaralarını sarmaya çalışan bölgede ciddi maddi hasarlar ve can kayıplarına neden olacağından korkuluyor.

Atlantik okyansnda kuvvetli fırtınalar mevsimi haziran ayında başlayıp aralık ortalaraına kadar devam ediyor. Senede ortalama 20 tayfunun etkisinde kalan Filipinlerde Haiyan tayfununun bu senenin en şiddetli fırtınası olduğu açıklandı.

Tayfun Filipinlere yaklaştıkça hızını artırmaya deavm ediyor ve en son raporlara göre Filipinlerde yolanda olarak bilinen Haiyan tayfunu modern zamanların en şiddetli tayfunu olacak.

Tayfun kıyı bölgelerde su seviyesinin yaklaşık 3 metre yükeslerek su baskınlarına yol açacağı, kuvvetli fırtına etkisiyle hasara yol açacağı ve ardından gelecek kuvvetli yağmurlarla etkisini artıracağı bildiriliyor.

Yetkililer kıyı bölgelerde ve alçak kesimlerde yaşayan halkı iç kesimlere doğru tahliye işlemlerini sürdürüyorlar.

Haiyan tayfununun bugün Filipinlerde etkisini gösterdikten sonra hızını azaltarak Vietnam’a doğru devam edeceği tahmin ediliyor.

 

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.