Hayvan HaklarıManşet

Fil soykırımı hızlanarak devam ediyor!

0
Bouba N’Djida Mili Parkı'nda sadece Şubat 2012'de 650 fil öldürülmüştü. Fotoğraf: Anonim/AP

Afrika’da fillere uygulanan soykırım artarak devam ediyor.

Minkebe Milli Parkı

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, tek bir milli parkta son 10 yılda 11.000’den fazla filin dişleri için öldürüldüğünü ortaya koydu.

Gabon’un Minkebe Milli Parkı’nda yapılan araştırmanın sonuçları, 2004’ten bu yana parkın sınırları içinde yaşayan fillerden 11.100 tanesinin öldürüldüğünü gösteriyor.

Bu soykırım, dünyadaki en yüksek fil popülasyonunu barındıran parktaki fillerin 3’te 2’sini yok etti.

Yaban Hayatı Koruma Cemiyeti (Wildlife Conservation Society – WCS) Başkanı Cristián Samper’e göre, küresel düzeyde bir mücadele verilmediği sürece, fil soykırımını durdurmak çok zor.

WCS, araştırmayı yapan Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Gabon Milli Parkı Yönetimi’ne destek olan kurumlardan biriydi. Samper, “Dişleri için öldürülen fillere yönelik soykırımı durdurmanın tek yolu, tüm ülkelerin kaçak avcılara karşı harekete geçmesinden, yasadışı fildişi ticaretiyle samimi biçimde mücadele etmesinden ve iç pazarlarındaki fildişi talebini kısmak için önlemler almasından geçiyor.

Bu soykırımın hedefinde Afrika orman filleri (Loxodonta cyclotis) bulunuyor. Medyadaki haberlerin tersine, orman filleri Afrika Savanna fillerine (Loxodonta africana) göre daha ağır bir soykırımın mağduru.

 

Gabon'da bir orman fili. Fotoğraf: Rhett A. Butler

 

Dişleri için filleri öldüren avcıların sayısında da azalma değil, artış var. Minkebe’deki bir madenci kampının sayısı 2011 öncesinde 300’ken, 2011’de birden 5.000’e yükseldi. Kamptaki bu hızlı yükselişin nedeninin akın akın bölgeye gelen yasadışı fildişi avcıları ve beraberlerinde silah ve uyuşturucu tacirleri olduğu biliniyor.

Yasadışı fildişi avcılarının çoğunun Kamerun sınırından Gabon’a giriş yaptığı tahmin ediliyor.

Gabon, fildişi avcılarına karşı verdiği mücadeleyi arttırmaya çalışıyor. Başkan Ali Bongo Ondimba geçtiğimiz günlerde önerdiği bir yasayla avcıların en az 3 yıl, organize bir çete halinde hareket etmeleri durumunda ise 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

 

Bouba N’Djida Mili Parkı'nda sadece Şubat 2012'de 650 fil öldürülmüştü. Fotoğraf: Anonim/AP

 

Fil katliamı sadece Gabon’da yaşanmıyor: Çad da fillerin soykırıma uğradığı ülkelerden. Güneybatı Çad’da sadece bir haftada 86 filin öldürülerek cesetlerinin orman içinde çürümeye bırakıldığı öğrenildi.

Kurak mevsimlerde Orta Afrika Cumhuriyeti’nden yola çıkarak Çad üzerinden Kamerun’a doğru uzanan rotalarında yolculuk eden fillerin 30 yıl önce 150.000 civarında olduğu tahmin edilen sayılarının bugün 2.000’e kadar düştüğü hesaplanıyor.

Hayvan Refahı Uluslararası Vakfı (IFAW) yetkililerine göre, filler Çad ile Kamerun sınırına yakın Fianga bölgesinde öldürüldü.

 

Fil avcılarının sayıları giderek artıyor

Fianga, Çad’daki Sene Oura ile Kamerun’daki Bouba N’Djida bölgelerini içeren bir sınır aşan-parkın yakınlarında.

Filleri öldüren avcıların at üstünde Kaleşnikof tüfeklerle avlanan Çadlı ve Sudanlı avcılar oldukları, fillerin dişlerini kesmek için de yanlarında büyük testereler taşıdıkları tahmin ediliyor.

IFAW’dan Celine Sissler-Bienvenu “Hamile ve henüz bebek filleri de öldürmüşler. Tüm koşullar uygun olsa bile, ki hiç de öyle değiller, bu nüfusun kendini toparlaması en az 20 yıl sürecek” diyor.

Fillere yönelik soykırım, park bekçilerini de vuruyor. Güneybatı Çad’daki Zakouma Milli Parkı’nda 2006-2009 yılları arasında 10 park bekçisi filleri korumaya çalıştıkları için öldürülmüştü.

Fildişine yönelik yükselen talebin ana kaynağı ise Çin ve diğer Uzak Doğu ülkeleri. Bu bölgelerde fildişinin özellikle Katolik ve Budistler için dini eşya yapımında kullanıldığı biliniyor.

 

DİKKAT: RAHATSIZ EDİCİ FOTOĞRAF

 

 

 

 


Minkebe Milli Parkı'nda dişleri için parçalanmış bir fil kafası. Fotoğraf: Mike Fay

 

(The Guardian, Mongabay, Yeşil Gazete)

 


You may also like

Comments

Comments are closed.