ManşetTürkiye

Figen Yüksekdağ’ı 1200 avukat savunacak

0

Cezaevindeki HDP eski Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, tutuklandıktan 240 günü aşkın süre sonra ilk kez hâkim karşısına çıkıyor. Avukatlarından Gülseren Yoleri, Yüksekdağ’ı 1200 avukatın savunacağını söyledi.

Kasım 2016’dan bu yana Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve hakkında kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle milletvekilliği düşürülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, bugün Ankara 16’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada hakim karşısına çıkacak.

Yüksekdağ hakkında, “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet”, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik”, “Suç işlemeye tahrik” suçlarından 30 yıldan 83 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

Av. Yoleri: Üç avukatla sınırlandırılabilir

Yüksekdağ’ın avukatlarından Gülseren Yoleri, yaptığı açıklamada, HDP’li siyasetçinin yaklaşık bin 200 avukat ile savunulacağını söyledi.

Geçmişteki herhangi bir davada “böylesine kalabalık bir avukat grubu hatırlamadığını” belirten Yoleri, duruşma salonundaki savunma ekibinin ise OHAL KHK’ları kapsamında  üç avukatla sınırlandırılmasının muhtemel olduğunu ifade etti.

Yüksekdağ hakkında sekiz fezlekeden oluşan bir dosya olduğunu hatırlatan Yoleri, “Bu davaların bir bütün halinde anayasanın ihlali olduğunu ifade edeceğiz. Çünkü Anayasa’nın 83’üncü maddesi çok açık. Milletvekillerinin yasama sorumsuzluğu, kürsü sorumsuzluğu var. Yani konuştuklarından dolayı haklarında soruşturma açılamayacağı, dava açılamayacağı söylendiği halde yürüyen bir yargısal süreçten bahsediyoruz” dedi.

Avukat Yoleri, “açık ve topyekûn bir anayasaya aykırılık söz konusu olduğuna dikkat çekerek, “Bugün de zaten savunmalarımızı yaparken bu konuyu özel olarak vurgulayacağız. Yani bir anlamda aslında orada yasaya aykırılıkların, hukuksuzlukların teşhiri söz konusu olacak” şeklinde konuştu.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ 4 Kasım’da Diyarbakır 2’nci Sulh Ceza Hâkimliği tarafından terör soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. Demirtaş Edirne F Tipi Cezaevi’ne konulurken, Figen Yüksekdağ da Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne götürülmüştü.

Yüksekdağ hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında iddianame hazırlanmıştı. İddianamede Yüksekdağ’ın, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisindeki faaliyetleri ve diğer eylemleri nedeniyle “terör örgütünün yöneticisi” sıfatıyla cezalandırılması istenmişti.

 

(DW Türkçe)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.