Türkiye

Ferhat Tunç’a “17 Can” cezası

0

Malatya’da 5 yıl önce düzenlenen etkinlikte MKP’nin 17 üyesi için türkü söylediği öne sürülen Ferhat Tunç’a ise 25 gün hapis cezası verildi.

Özgün müzik sanatçısı Ferhat Tunç, 2006 yılında ikincisi düzenlenen Nazımiye Düzgün Baba Şenlikleri kapsamında konser verirken, Tunceli Ovacık İlçesi Mercan Vadisi’nde çıkan çatışmada öldürülen kişi hakkında övücü cümleler kullandığı ve ’17 Can’ isimli türküyü söylediği iddiasıyla hakkında savcılık tarafından soruşturma açtı. Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Ferhat Tunç hakkında beraat kararı verildi. Savcılığın itirazı üzerine temyiz edilen karar Yargıtay 9’uncu Dairesi tarafından bozuldu.

Yargıtay’ın kararı bozması üzerine Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava bugün yeniden ele alındı. Tunç’un katılmadığı duruşmada söz alan avukatı Osman Süzen, sanatçının öldürülen 17 kişinin örgüt üyesi olduğunu bilmediğini savundu. Avukat Süzen savunmasında, öldürülen 17 örgüt üyesinin içerisinde Ferhat Tunç’un ortaokul arkadaşlarının olduğunu şarkıyı da bu nedenle okuduğunu belirtti.

Savcının dosyaya ilişkin esas hakkındaki görüşünü açıklamasından sonra mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme, türkücü Ferhat Tunç hakkında ’Suç ve suçluyu övme’ suçundan 25 gün hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, cezayı erteleyerek 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmasına karar verdi.

Adliye çıkışında açıklama yapan Ferhat Tunç’un avukatı aynı zamanda Adıyaman İHD Başkanı Osman Süzen, müvekkilinin bir türkü nedeniyle ceza aldığını, temyize gideceklerini söyledi. Avukat Süzen, “Burada önemli olan bir türkü, konuşmanın halen Türkiye’de suç olarak görülmesi hala toplumsal dinamikleri düşünceden dolayı mahkum etme çabasıdır. Söylenen bir türkü içim mahkumiyet kararı ortadadır bunu kabul etmemize imkan yoktur” diye konuştu. (dha)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.