DünyaManşet

Femen’den maden isyanı

0

Her yıl Temmuz’un ilk haftası İsveç’in Gotland Adası’nda düzenlenen “Politikacılar Haftası” na FEMEN’in maden protestosu damga vurdu.

femenden-maden-ocaklari-protestosufd75caa7c7a1a75ebf24

Femen Grubuna mensup 4 kadın Başbakan Fredrik Reinfeldt’in konuşması sırasında İsveç’in maden politikasını protesto etmek için vücutlarına “Ojnare Rebel” yazan kadınlar İngilizce “Maden kazalarına son” sloganlarını attılar.

Biri Fransız, bir İsveçli ve diğer ikisi de İspanyol olan kadınlara İsveç Güvenlik Polisi (Sepo) elemanları müdahale ederek göz altına aldı. Kadınlardan üçü hala gözaltında tutulurken dün gece saatlerde serbest bırakılan İsveçli Femen aktvist Jenny Wenhammar, Gotland Adası’nda Ojnare ormanlarında maden ocakları açılması nedeniyle yaşanan çevre katliamına dikkat çekmek ve İsveç Hükümeti’nin maden politikasını protesto etmek için eylem yaptıklarını söyledi.

Gotland Adası’ndaki Ojnare ormanlarında doğa katliamına karşı büyük eylemler yapılmış, yöre halkı ormanları işgal ederek ve Nordmark adlı tekelin makinalarının çalışmasını engelleyerek ağaçların kesimini durdurmuşlardı.
Hükümetin çevre yasalarında değişiklikler yaparak İsveç’in kaynaklarını uluslararası maden tekellerinin sömürüsüne açtığına dikkat çeken Wenhammar, “bilim insanlarının ve bir devlet kuruluşu olan Doğayı Koruma Kurumu’nun Gotland Adası’nda maden ocakları açılmasının ve kireç çıkarılmasının uygun olmadığını belirtmelerine rağmen Şirketlerin etkisindeki uzmanlar mahkemelerde tersi yönde beyanda bulundular” diyor.

İsveç’in kuzeyinde yaşayan Sami Halkı da topraklarında maden ocakları açılmasını protesto etmek için sürdürdüğü mücadeleyi “Politikacılar Haftası” nedeniyle Gotland Adası’na taşıdı. Pazar gününden beri etkinliklerin yapıldığı alanda kurdukları geleneksel çadırları içinde değişik faaliyet sürdüren Samiler, politikacıların düzenledikleri konferanslara da giderek topraklarında maden ocakları açılmasına son verilmesini talep ediyorlar.

(Evrensel) 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.