Femen’den maden isyanı

Her yıl Temmuz’un ilk haftası İsveç’in Gotland Adası’nda düzenlenen “Politikacılar Haftası” na FEMEN’in maden protestosu damga vurdu.

femenden-maden-ocaklari-protestosufd75caa7c7a1a75ebf24

Femen Grubuna mensup 4 kadın Başbakan Fredrik Reinfeldt’in konuşması sırasında İsveç’in maden politikasını protesto etmek için vücutlarına “Ojnare Rebel” yazan kadınlar İngilizce “Maden kazalarına son” sloganlarını attılar.

Biri Fransız, bir İsveçli ve diğer ikisi de İspanyol olan kadınlara İsveç Güvenlik Polisi (Sepo) elemanları müdahale ederek göz altına aldı. Kadınlardan üçü hala gözaltında tutulurken dün gece saatlerde serbest bırakılan İsveçli Femen aktvist Jenny Wenhammar, Gotland Adası’nda Ojnare ormanlarında maden ocakları açılması nedeniyle yaşanan çevre katliamına dikkat çekmek ve İsveç Hükümeti’nin maden politikasını protesto etmek için eylem yaptıklarını söyledi.

Gotland Adası’ndaki Ojnare ormanlarında doğa katliamına karşı büyük eylemler yapılmış, yöre halkı ormanları işgal ederek ve Nordmark adlı tekelin makinalarının çalışmasını engelleyerek ağaçların kesimini durdurmuşlardı.
Hükümetin çevre yasalarında değişiklikler yaparak İsveç’in kaynaklarını uluslararası maden tekellerinin sömürüsüne açtığına dikkat çeken Wenhammar, “bilim insanlarının ve bir devlet kuruluşu olan Doğayı Koruma Kurumu’nun Gotland Adası’nda maden ocakları açılmasının ve kireç çıkarılmasının uygun olmadığını belirtmelerine rağmen Şirketlerin etkisindeki uzmanlar mahkemelerde tersi yönde beyanda bulundular” diyor.

İsveç’in kuzeyinde yaşayan Sami Halkı da topraklarında maden ocakları açılmasını protesto etmek için sürdürdüğü mücadeleyi “Politikacılar Haftası” nedeniyle Gotland Adası’na taşıdı. Pazar gününden beri etkinliklerin yapıldığı alanda kurdukları geleneksel çadırları içinde değişik faaliyet sürdüren Samiler, politikacıların düzenledikleri konferanslara da giderek topraklarında maden ocakları açılmasına son verilmesini talep ediyorlar.

(Evrensel) 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR