EnerjiManşet

Fatih Birol nükleer lobici gibi konuştu

0
Fatih Birol

Fatih Birol

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, Türkiye’de hızlıca ve yüksek miktarda birçok nükleer santral kurulması gerektiğini belirterek, ”Bu, Türkiye’nin dışa olan bağımlılığını azaltacaktır” dedi.

Bllomberg HT’nin haberine göre Türkiye ekonomisinin hızlı büyüdüğünü ve ileride de hızla büyümeye devam edeceğini kaydeden Birol,  ”Türkiye ekonomisinin büyümesiyle enerji talebi daha da artacak ve bu büyümenin yakıtı enerji sektörü olacak” dedi. Birol, bu talebin en iyi şekilde karşılanması için Türkiye’nin yenilenebilir ve nükleer enerjiyi bir arada kullanması gerektiğini ifade etti.

Birol, petrol ve doğalgazdaki enerjideki ithal faturalarının Türkiye’nin başını ağrıtacağını düşündüğünü anlatarak, şunları aktardı:

”Hem doğalgaz hem de petrol tüketimimiz, ithalimiz artacak ve böylece ödeyeceğimiz para artacak. Bu, Türkiye’nin cari açığı konusunda son derece önemlidir. Türkiye, uzun yıllar enerji ithal edecek ve bu da önemli sorunlara yol açabilir. Enerjiyi verimli şekilde kullanmıyoruz. Güneş, rüzgar ve su gibi karbon emisyonu daha az olan yakıtları kullanmamız lazım. Bunun yanı sıra Türkiye’de hızlıca ve yüksek miktarda birçok nükleer santral kurulması gerekiyor. Bu, Türkiye’nin dışa olan bağımlılığını azaltacaktır. Maliyet ve çevre açısından bakıldığından Türkiye için olumlu bir süreçtir. Nükleer enerjiye sahip bir Türkiye’nin bölgede ve dünyadaki ağırlığı daha fazla olur.”

Birol, Türkiye’de birçok santral kurulması gerektiğini düşündüğünü belirterek, ”Ama bu santraller kurulurken, hangi ortaklarla kurulacağı, hangi teknoloji seçileceği ve hangi koşullar çerçevesinde bu anlaşmaların yapılacağıyla ilgili çok seçici olmalıyız. Seçilecek ülkenin son derece yetkin ve iyi bir sicili olması lazım. Yapılan anlaşmaların Türkiye’nin ekonomik çıkarlarıyla örtüşmesi lazım. Seçilen ülkenin, enerjinin ötesinde jeopolitik konumunda da artı getirecek bir ülke olması lazım. Çerçeve koşulları yerine getirmesi çok önemlidir” diye konuştu.

”Nükleer santral kurulmasında çok geç kaldık” diyen Birol, Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunun unutulmaması gerektiğini, yer seçimi ve diğer fizibilite çalışmalarının en iyi şartlarda yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Fatih Birol kimdir?

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’nın baş ekonomisti Dr. Fatih Birol, kurumun enerji ve iklim değişikliği politikasının ekonomik analizinde sorumlu. Birol IEA’nın önde gelen yayını olan ve enerji analizi ve projeksiyonlarıyla ilgili en güvenilir kaynak kabul edilen yıllık World Energy Outlook raporunun da editörlüğünü yapıyor.

Fatih Birol, 1958’de Ankara’da doğdu.  İstanbul Teknik Üniversitesi’nden elektrik mühendisliği dalında mezun olduktan sonra Viyana Teknik Üniversitesi’nde enerji ekonomisi dalında lisansüstü ve doktora çalışmalarını tamamladı. 1995 yılında IEA’ya katılmadan önce altı yıl süreyle Viyana’da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) bünyesinde görev yapan Birol, halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin danışmanlığını da yürütüyor.

(Bloomberg HT, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.