ManşetKoronavirüs SalgınıSağlıkTürkiye

Fahrettin Koca: Yeni vakalarda yaş ortalaması 36

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyerek koronavirüse ilişkin yaşanan son gelişmeleri aktardı.

Türkiye’nin salgınla mücadelede özellikle Avrupa ülkelerinden başarılı olduğunu savunan Koca, salgın riskinin devam ettiğine dikkat çekti ve yurt dışından gelen herkesi sağlık kontrolünden geçirmek istediklerini de belirtti.

İstanbul’daki vakalar azaldı

Bakan Koca, vakaların yüzde 60’ının görüldüğü İstanbul‘da bu oranın düşmeye başladığı bilgisini verirken, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu‘da son günlerde yaşanan vaka artışları olduğunu belirtti.

Koca, “Bugüne kadar sokağa kısıtlı şekilde çıkabilen 65 yaş üstündekiler artık haftanın her günü, sabah 10.00 ile akşam 20.00 arasında dışarı çıkabilecek” dedi.

’65 yaş üstü vaka sayısı yarıya indi’

Kısıtlamaların sebebinin bu yaş grubunun koronavirüse karşı daha dezavantajlı olması olduğunu belirten Bakan şu bilgileri paylaştı:

65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı konmadan önce vakaların yüzde 15,7’si bu yaş grubundandı. Sokağa çıkma yasağından sonra bu oran yüzde 7,5’e düştü. Bu dönem içinde bu yaş grubunda hastalığa yakalanma oranı yaklaşık yüzde 50 oranında azalmıştır. Bu bilgiler akılda tutulmalıdır.

18 yaş altının bulaştırıcılık potansiyeli var

18 yaş altıyla ilgili kısıtlamaların tamamen kaldırıldığı hatırlatılan açıklamada  “Dünkü kabine toplantımızın akabinde Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan kararlarla 18 yaş altıyla ilgili kısıtlamaların tümü kaldırıldı. Bu yaş grubu, başta çocuklarımız olmak üzere hastalığı belirtisiz taşıyan ama bulaştırıcılıkta potansiyeli olan gruptur” denildi. Açıklamanın devamında şu bilgiler paylaşıldı:

Kültür ve Turizm Bakanlığı, THY, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ülkelerin salgın durumunu göz önüne alarak hangi takvimle uçuş izinleri verileceğini belirledik. Bütün ülkelerle görüşülerek takvimlerde mutabık kalınmaya çalışıldı.

Uçuşların yapıldığı dönemde ülkelerdeki vaka durumunun ne olduğunu bilmek ve test yapmak istiyoruz. Ülkelerle ilgili bir risk olduğunu tespit ettiğimizde, bunu tekrar değerlendireceğiz.

‘Yaş ortalaması vakalarda 36, vefatlarda 71’

Yaş ortalaması yeni vakalarda 36, vefatlarda 71. 65 yaş üstü kısıtlamadan son derece büyük fayda gördüğümüzü söylemek istiyorum.

Halen 65 yaş üstü ve kronik hastalıklara özel önem vermiş olmamızın elde ettiği başarıyı DSÖ yeni fark ediyor.

Toplum Bilim Kurulu çok önemli

Bakan Koca açıklamasının devamında önümüzdeki dönemde Toplum Bilim Kurulu’nun çok büyük bir fonksiyon icra edeceğini belirtti. Koca, “Bundan sonraki süreçte, özellikle 20 yaş altı, 65 yaş üstü vatandaşımızın uzun süre içeride kalmış olmaları dahil olmak üzere, psikolojik ve sosyolojik etkilerini de konuşacağımız ve bunları da değerlendireceğimiz bir dönem olduğunu görüyoruz” dedi.  Toplum Bilim Kurulu ile ilgili şunlar söylendi:

Barometre ve yer yer bir takım çalışmalarla bu etkileri de görmek istiyoruz. Bunu primer anlamda psikolog, psikiyatr, sosyolog ve din ilahiyatçısı olmak üzere birçok uzmandan oluşan bu psikolojik ve sosyolojik yönlerini irdeleyebileceğimiz bir dönem olarak görüyoruz. Bu kuruldan da bunları bekliyoruz.

Bu dönemde iletişim dilinin de nasıl olması gerektiği önemli. Bu çerçevede Toplum Bilimleri Kurulumuzdan beklentilerimiz var. Önümüzdeki haftalar, günler daha net, doyurucu ve yapılanları aktarma noktasında bir çaba içinde olmuş olacağız.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.