Facebook paylaşımları nedeniyle yargılanan Mersin Üniversitesi’nden 3 akademisyen beraat etti

Barış İçin Akademisyenler Bildirisi’ne imza attıktan sonra haklarında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla dava açılan Mersin Üniversitesi’nden 3 akademisyen beraat etti.

13

Bu Suça Ortak Olmayacağız Bildirisi’ni imzalayan MEÜ öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şener, Yrd. Doç. Dr. Selim Çakmaklı ve Yrd. Doç. Dr. Hakan Mertcan hakkında, ‘sosyal paylaşım hesaplarında yaptıkları paylaşımlarla Cumhurbaşkanı’na hakaret ettikleri’ iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Mersin 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Mahkemede savunma yapan Yrd. Doç. Dr. Hakan Mertcan, iki polisin Facebook hesabına girerek, bir paylaşım bulduğunu ve bunun üzerine hakkında dava açıldığını belirterek, “Rusya’dan ağır suçlama’ başlıklı bir haberi paylaştım ve bununla ilgili yorum bile yapmadım.  Buradan nasıl suç unsuru bulunduğunu anlamadım. İlk kez böyle bir şeyle karşılıyorum” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Selim Çakmaklı da, diken.com.tr haber sitesinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle dava açıldığını belirterek, “Sürekli bu şekilde davalar açılıyor. Akademisyen eleştiri yapar, eleştirilerini dile getirir, bu eleştiri faaliyetini yürütürken fikir ve vicdan özgürlüğüne göre hareket eder. Bir paylaşım yaparak suç işlediğimi düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şener ise, 2016 Ocak ayında yayınlanan bildirinin ardından akademisyenlere yönelik cadı avı başlatıldığını söyledi. Şener, “Bu süreçte Facebook sayfaları incelenerek suç üretilmeye çalışıldı. 3 önceki paylaşımımdan dava açılmış. Davaya konu olan paylaşımların en erken tarihlisi iki yıl önceye aittir” dedi.

Savunmaların ardından iddia makamı sanıkların beraatını talep etti. Mahkeme heyeti her 3 akademisyen hakkında beraat kararı verdi.

 

(Mersin Yaşam.net)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

EN ÇOK OKUNANLAR