Manşet

Facebook : Hızla Şehirleşen İstanbul’a Akın Var

0

Facebook Veri Bilim Ekibi’nin yaptığı araştırmaya göre, hızla şehirleşen yerlerden biri olan İstanbul  Dünya’da en fazla göç alan 2’nci kent. Kullanıcı profillerinde yer alan bilgilerin baz alındığı araştırmada, büyük oranda iç göç alan İstanbul’un 2000-2012 arasında yüzde 11.7 oranında şehirleştiği belirtildi.

1499388_10152071453108415_1863879473_nİstanbul’a olan insan hareketlerinin “Koordineli Göç” olarak tanımlandığı araştırmada, kullanıcı profillerinde yer alan Memleket (Hometown) ve Şimdiki Şehir (Current City) verileri kullanıldı. Buna göre İstanbul’a gerçekleşen göçlerin yüzde 84’ü Türkiye’nin diğer şehirlerinden gerçekleşirken, yüzde 4’ü Makedonya’dan, yüzde 3’ü ise Bulgaristan’dan gerçekleşti.

İstanbul’un Türkiye’nin diğer bölgelerinden yoğun göç almasının nedeni olarak, başta ekonomik olmak üzere kültürel ve politik motivasyonlar olduğuna dikkat çekildi. Araştırmaya göre, Doğu Avrupa’dan, özellikle Bulgaristan, Makedonya ve Bosna’dan gerçekleşen göçlerin motivasyonu ise din ve soydaşlık.

Araştırmada, büyük ölçekli göçlerin nedeni olarak, ekonomi, savaşlar, doğal afetler, kültürel zorunluluklar ya da devlet politikaları gösterilirken, göç hareketlerinin son derece karmaşık ve ölçmenin zor olduğu belirtilirken, Facebook verilerinin insan hareketliliğini araştırmak için zengin veriler sunduğunun altı çizildi.

Şehirler esas alınarak, iç ve uluslararası göçlerin haritalandırmasının geleneksel anket çalışmalarıyla yapılmasının güç olduğu belirtilirken, kullanıcı verilerinin kullanılarak bu tür araştırmaların yapılabileceğine işaret ediliyor.

Şehirleşme Oranları
(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.