Ekonomi

Eylemlerin gözdesi ama tüketimi artmadı

0

Kayseri Tavukçuluk ve Yumurta Üreticileri A.Ş (KAYTAŞ) Genel Müdürü Salt, TÜrkiye’de yumurta üretiminin ciddi miktarda artış gösterdiğini ancak, tüketimde buna paralel bir artış yakalayamadıklarını belirtti.

Kayseri Tavukçuluk ve Yumurta Üreticileri A.Ş (KAYTAŞ) Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, son günlerde protestolarla gündeme gelen yumurtanın, bu yıl üreticisinin yüzünü güldürmediğini söyledi.

Üreticinin zarar ettiğini ve adeta ”sefilleri” oynadığını ifade eden Salt, ”Türkiye’de yumurta üretimi ciddi miktarda artış gösterdi ama tüketimde buna paralel bir artış yakalayamadık. Hem iç pazarda hem de dış pazarda bir daralma yaşanıyor. Bu da ister istemez fiyatlara yansıyor. Günlük tüketimi artırmamız ve yeni pazarlar bulmamız gerekiyor” diye konuştu.

Salt, mısır ve soya küspesi fiyatlarında ciddi artışlar olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde girdilerdeki bu artışa bağlı olarak yem fiyatlarının tekrar yükselişe geçebileceğini kaydetti.

”Üretici bu yıl ayakta kalırsa ne mutlu bize” diyen Salt, şunları anlattı: ”Tüketimin artırılması için bilinçlendirmek lazım. Bunu da ana okulundan itibaren yapmak gerekiyor. Araştırmalara göre Türkiye’de bir kişinin yıllık ortalama yumurta tüketimi ortalama 160-170 adet. Bakıyorsunuz yılda kişi başı 300 tane yumurta yiyen ülkeler var. Bizim de en azından bu sayıyı 200-250’lere çıkarmamız lazım. Bunu da iyi bir reklamla, bilinçlendirmeyle yapabiliriz. Aslına bakarsanız bugün yaşadığımız tüketim sıkıntısı da işin bilinçlendirme tarafını tam manasıyla yerine getiremediğimizden kaynaklanıyor. Yoksa yumurta en ucuz hayvansal protein kaynağı.”

‘YUMURTANIN SAKIZ KADAR DEĞERİ YOK’
Salt, marketlerde tanesi 14-15 kuruşa satılan yumurtanın bir sakız kadar değeri olmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

”Civcivin çiftliklere ilk gelişinden, yumurtlamaya başlamasına kadar geçen sürede çekilen zahmetleri bir bilseniz. Yumurtanın çok daha farklı yerlerde olması lazım. Ancak, inanıyoruz, bu iş düzelecek, şekillenecek. Zaten yumurta sektöründe dünyanın gerisinde değiliz. Kalitede kesinlikle yarışırız, hiçbir sıkıntımız yok. Örneğin KAYTAŞ olarak Irak’ta aranan bir markayız. Zaman zaman Gürcistan, Azerbaycan, Romanya ve İsrail’e de ihracat yapıyoruz. Ancak, diğer ülkelerde üretim arttıkça artık pazar olmaktan çıkıyorlar. Şuan Irak’a ihracat var. Bazen ihracatımız haftada 123 TIR’a çıkıyor. Irak gibi bir pazar daha bulunması ya da bu işin biraz daha çeşitlendirilmesi lazım.”

”Likit yumurta” satışında başarılı olunamadığını dile getiren Salt, ”Çünkü, biz anneden babadan böyle birşey görmedik. Bu nedenle tüketim alışkanlığı oluşmadı” dedi.

Salt, ”yumurta tozu” ihracatı yapılabileceğine işaret ederek, şunları söyledi: ”Yumurta üreticisinin ayakta kalması için ya tüketimi artıracağız, ya üretimi çeşitlendireceğiz ya da yeni pazarlar bulacağız. Bunun için ciddi arayış içerisindeyiz. Lojistik konusunda ne yapabiliriz onlara bakıyoruz. Özel çalışmalarımız var. Önümüzdeki günlerde birkaç ülkeye daha ihracat yapacağız ancak, Avrupa pazarına maalesef bizi almıyorlar.”

Sektördeki bazı ”uyanıkların” Ukrayna’dan aldıkları yumurtayı, Türkiye’de kutusunu değiştirerek Irak’a Türk malı gibi sokmaya çalıştıklarına dikkati çeken Salt, ”Geçen yıl Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bir TIR içerisinde Türk malı gibi paketlenmiş Ukrayna yumurtası yakalandı ve imha edildi. Bu tür olayların önüne geçilmesi lazım ki sektördekiler birşeyler yapsın” diye konuştu. (aa)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.