EmekKoronavirüs SalgınıManşet

Evden çalışmak stresi azaltıyor

0

Deutsche Welle Türkçe‘nin Alman sağlık sigortası kuruluşu DAK’ın yaptırdığı araştırmaya dayandırdığı haberine göre evden çalışmak verimi arttırıyor.

Araştırma, koronavirüs salgınından önce ve salgın sırasında toplam 7 bin kişiyle yapılan anketlere dayanıyor. Veriler, katılımcılar arasında işyerinde “düzenli olarak” stres yaşayanların oranının salgından önce yüzde 21’ken salgın sırasında bu oranın yüzde 15’e gerilediğini ortaya koyuyor. “Hiç stres yaşamadığını” ya da “sadece arada sırada stres yaşadığını” ifade edenlerin oranı ise yüzde 48’den yüzde 57’ye yükselmiş.

Salgın sırasında düzenli olarak evden çalışanların yüzde 56’sı evde büroya göre daha verimli çalıştığını belirtirken, üçte ikilik çoğunluk hem aileyle işi bir arada götürebilmek hem de zaman tasarrufu açısından da hoşnut.

İş yaşamı ve özel hayat arasındaki çizgi bulanıklaştı

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren DAK Yönetim Kurulu Başkanı Andreas Storm‘a göre: “Evden çalışmak virüsün bulaşma tehlikesini azaltmakla kalmıyor, ruhsal denge açısından da önem taşıyor.”

Öte yandan araştırmaya göre evden çalışmanın olumsuz yanları da yok değil. Çalışanların yarısına yakını, iş ile özel yaşam arasındaki net çizginin bulanıklaşmasından rahatsız. 18-29 yaş arasındaki grupta bu oran yüzde 52’ye kadar yükseliyor. Diğer yandan evden çalışanların dörtte üçü, iş arkadaşlarıyla doğrudan iletişimi özlüyor.

Ancak olumsuz yönlerine rağmen genel olarak kimse evden çalışma seçeneğinden tamamen vazgeçmek istemiyor. Koronavirüs kriziyle birlikte düzenli olarak evden çalışanların yüzde 76.9’u, bu çalışma şeklinin gelecekte kısmen de olsa sürdürülmesini istiyor.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.