DünyaManşet

Etna Yanardağı lav ve kül püskürttü

0

Avrupa‘nın en aktif yanardağı olan Etna Yanardağı‘nda güçlü bir patlama meydana geldi. Patlama sonucunda doğu Sicilya‘nın en büyük şehri olan Catania‘yı toz bulutu kapladı. Catania’da havaalanındaki uçuşlar askıya alındı. Havaalanı yetkilileri uçuşların normal güvenlik koşulları garanti edilene kadar askıya alınacağını bildirdi.

İtalya’nın Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV), Catania’ya ve Etna Dağı’nın yerleşimli yamaçlarındaki en az bir kasabaya patlamadan kaynaklı kül geldiğini söyledi. INGV, dağın titreme aktivitesinde artış olduğuna dair kanıtlar kaydettiğini bildirdi.

Fotoğraf: Facebook

İtalyan medyasında yer alan görüntülerde, şehirdeki arabaların koyu renkte kumlu bir toz tabakasıyla kaplı olduğu görüldü.

Öte yandan meteorolojik tahminlerin paylaşıldığı Hava Forum, Etna Yanardağı faaliyeti sonrasında ortaya çıkan kükürt dioksitin Türkiye‘ye doğru geldiğini bildirdi:

“Yurt dışı kaynakların yayınladığı haritaya bakın, Etna’nın zararlı gazları dibimize kadar gelmiş. Salı ve çarşamba az miktarda Ege ve kısmen Marmara‘da asit yağmuru riski var. Takip edilmeli…”

3 bin 330 metre yüksekliğindeki yanardağ, lav ve kül püskürterek yılda birkaç kez devasa bir hareketlilikle patlayabiliyor. Son büyük patlama 1992’de gerçekleşmişti. 2021’in başlarında, yanardağın patlaması birkaç hafta sürmüştü.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.