Dünya

ETA’nın ‘askeri lideri’ yakalandı

0

Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele veren ETA örgütünün askeri lideri Alejandro Zobaran Arriola’nın, Fransa’nın kuzeyinde gözaltına alındığı açıklandı.

İspanyol ulusal radyosuna göre, Arriola, Fransa ve İspanya polisinin Belçika sınırı yakınlarındki Willencourt kentinde düzenlediği bir operasyonda yakalandı.

ETA, 1968’de başladığı silahlı saldırılarını durdurma kararı almıştı. Şimdiye kadar ETA’nın saldırılarında 800 kişi öldü.

“Xarlas” kod adlı Arriola’nın üç kişiyle birlikte yakalandığı, operasyonda bazı belgeler ve silahların ele geçirildiği belirtiliyor.

Arriola’nın, Francisco Javier Lopez Pena’nın Mayıs 2008’de tutuklanmasından sonra yakalanan altıncı ETA askeri lideri söyleniyor.

10 Ocak’ta silahlı saldırılarına son verdiğini açıklayan örgüt, son zamanlarda silah bırakması için baskı altındaydı.

İspanyol Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, örgütün ateşkes ilanını reddetmiş ve ETA’nın kendini feshetmesini istemişti.

İspanyol yetkililer, ETA’ya karşı yürüttükleri savaşın sonunda örgütün operasyon kabiliyetini önemli ölçüde azalttıklarını düşünüyor. Son zamanlarda, bölge ülkeleriyle yapılan işbirliği sonucu örgütün lider kadrosundan birçok kişi tutuklandı. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.