İfade ÖzgürlüğüLGBTİ+Manşet

Eskişehir’de Onur Yürüyüşü: LGBTİ+’lar yürüdü, polis saldırdı!

0
Fotoğraf: Twitter

Eskişehir Onur Yürüyüşü için dün Espark Bağlar Kapısı’nda bir araya gelenlere sivil polisler saldırdı.

Onur yürüyüşüne katılanlar nefrete ve ayrımcılığa karşı sloganlarla yürüyüşe başladığı sırada civardaki kafelerde oturan sivil polisler yürüyüşçülere saldırdı. 

Gözaltına alınanlardan biri çocuk

Kaos GL’nin aktardığına göre; polis tarafından herhangi bir “Dağılın” anonsu yapılmadığı belirtilirken; 10 LGBTİ+ aktivistinin şiddet uygulanarak gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltına alınanlar arasında bir de çocuk bulunuyor.

Gözaltına alınanlar sağlık kontrollerinin ardından Eskişehir Emniyet Müdürlüğü‘ne götürüldü ve emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

LGBTİ+ karşıtı bir çete, Onur Yürüyüşü için alanda bulunan avukatlara saldırdı. Polisin önünde gerçekleştiği belirtilen olaya dair polisin yanıtının ise “Görmedim” olduğu aktarıldı. 

Onur Yürüyüşü’nde yüzlerce LGBTİ+’ya hak ihlali 

‘Ahmet Yıldız, Buse Şeker ve Hande Kader için hesap sormaya devam edeceğiz’

Fotoğraf: Kadın Savunması

Eskişehir’deki engellemelere rağmen LGBTİ+’ların polis şiddetine tepki göstererek okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Daha Mayıs ayında Eskişehir’de yakılmamız İçin katliam çağrısı yapan broşürlerin akıbetini sorgulamayan devlet, bugün Eskişehir’deki Onur Haftası etkinliklerimizi yasaklayarak bizleri sindirebileceğini sanıyor. İstanbul’da ve İzmir’de yüzlerce gözaltına,  ölüm tehdidine rağmen; bizler yüzbinler olup sokaklarda varoluşumuzu kriminalleştirmeye çalışan çete devletinin önünde dimdik direndik. Direnmeye devam ediyoruz! Krizin derinleşen faturasını artık LGBTİ+’lar, kadınlar ve mülteciler ödemeyecek. İşte bu yüzden bu yıl Eskişehir’de ‘Dönme’ diyoruz. Çünkü ne olursa olsun haklarımızdan ve canımızdan vazgeçmeye niyetimiz yok.

Dilek İnce’nin, Hande Kaderi’n, Eylül Cansın’ın, Didem Akay’ın, Buse Şeker’in, Ahmet Yıldız’ın ve adını sayamadığımız birçok arkadaşımızın hesabını soruyor, sormaya devam ediyoruz. Onlardan aldığımız isyanın gücüyle bugün buradayız!”

Lubunyalar onurla rak rak rak yürüdü: 373 kişi gözaltına alındı

Valilik yasakladı

Eskişehir Valiliği LGBTİ dernekleri, benzeri oluşumlar ve gruplar ile bu grupların yapmış olduğu bu tür eylemleri desteklemek veya protesto etmek amacıyla kamuya açık alanlarda yapılması düşünülen her türlü etkinliği 23 Haziran – 7 Temmuz’da 15 gün süreyle yasaklamıştı. Yasağın duyurusunda şu ifadelere yer verilmişti:

“Tüm bunlar göz önüne alındığında; yapılmak istenen etkinliklerin her türlü provokasyona ve eyleme açık olduğu, toplumda farklı görüşteki grupların bir araya gelerek çıkarılması muhtemel olaylar ile kamu huzuru ve genel asayişin bozulabileceği, özellikle açık yer toplantılarına katılacaklar da dahil olmak üzere halkın huzur ve güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, genel sağlığın ve genel ahlakın, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasının zaafiyete uğrayabileceği değerlendirilmektedir.

Bu nedenle, kamu esenliğinin ve genel asayişin devamının sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın, genel ahlakın ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerinin korunması amacıyla…”

You may also like

Comments

Comments are closed.