EnerjiManşet

Eskişehir termik santral projesinde kömür sahasının özelleştirilmesi için teklif süresi uzatıldı

0

Hükümetin enerji politikaları son olarak Eskişehir’i hedefine almıştı.

Binlerce Eskişehirli, çevreciler ve sivil toplum kuruluşları, devlet tarafından birinci derece tarım arazisi ilan edilen, Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinden Alpu Ovası’na termik santral kurdurmamak için mücadele ediyor.

Merkez ilçe Tepebaşı’na 25 kilometre mesafedeki Alpu’da yapılması planlanan kömürlü termik santral projesiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı teklif süresini uzattı

Bölgede kurulması planlanan kömür sahasının özelleştirilmesi için teklif verme süresi bugün doluyordu.

Ancak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) son teklif verme süresini 26 Nisan 2018’e uzattı.

ÖİB’nin süre uzatım ilanı bugünkü Resmi Gazete’de duyuruldu.

Duyuruda, şöyle denildi:

“Enerji Üretim Alanı’nda kömüre dayalı elektrik üretim tesisi kurulması amacıyla; Eskişehir İli, Alpu İlçesi sınırlarında bulunan ve Elektrik Üretim A.Ş.ye ait olan ER: 3360209, S: 85839 no.lu ruhsat sahası içerisindeki Kömür Rezerv Alanı’nın 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 18. maddesinin 5. fıkrası çerçevesinde “İşletme Hakkının Verilmesi” yöntemi ile özelleştirilmesi amacıyla ihale edileceği 27/09/2017 tarihinden itibaren yayımlanan ilanlarla duyurulmuştur. Bahse konu ilanda belirtilen ön yeterlilik ve son teklif verme tarihi ve saati 26/04/2018 günü saat 17:00’ye kadar uzatılmıştır.”

Ne olmuştu?

Eskişehir’de yer alan birinci sınıf tarım arazilerinin yüzde 40’ının yer aldığı Alpu Ovası’nın tarım dışı kullanımının oylanacağı ilk il toprak koruma kurulu toplantısından yeterli kabul oyu çıkmadığı için kurul yönetmeliği 9 Aralık 2017’de değiştirildi.

Kurul üyeleri ikinci kez 31 Ocak 2018’de Eskişehir Valiliği‘nde toplandı.

Toplantı esnasında vatandaşlar, yüzlerine taktıkları maskelerle valilik binası önünde bekledi.

Yeni yönetmeliğe göre toplanan kurulda 3 ret oyuna karşı 6 evet oyu kullanıldı ve Alpu Ovası birinci derece tarım arazisi kapsamından çıkarılarak, ovaya termik santralin yapımının önü açıldı.

Bu karar toprağı korumak için kurulan İl Toprak Koruma Kurulu’nun toprağı koruyamadığı yorumlarına sebep oldu.

“Termik santral Alpu’yu bitirir”

Eskişehir’de vatandaşlar yaklaşık altı aydır termik santrali kurdurmamak için mücadele ediyor.

Gerek basın açıklamaları ile gerek şehrin sembol olmuş heykellerine maske takarak; gerek konser, tiyatro gibi etkinliklerin sonunda sanatçıların yüzlerine taktıkları maske ve yaptıkları kısa konuşmalarla termik santral protesto ediliyor.

Termik santralin yapılacağı alanda yaşayan köylüler, geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğunu, kömürlü termik santral yapılırsa Alpu Ovası’nın da kendi yaşamlarının da biteceğini söylüyor.

Hatta Alpu’da yaşayan birçok köylü ve muhtar bu sorunun sadece köylüyü değil şehir merkezinde yaşayanı da Ankara’da yaşayanı da ilgilendirdiğini anlatıyor.

“Kömür insan ömrünü en az 10 yıl kısaltıyor”

Eskişehir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Akif Aladağ, “Kömür öldürüyor. İnsan ömrünü en az on yıl kısaltıyor. Kömürü çıkarmak yerine yenilenebilir enerjiyi kullanalım” diye konuştu.

Eskişehir Demokrasi için Dayanışma Platformu ise tüm siyasi parti, sivil toplum örgütü, sendika ve derneklere çağrıda bulunarak ‘Eskişehir’de termik santral istemiyoruz’ başlıklı deklarasyon metni hazırladı.

CHP, HDP, İYİ Parti, EMEP, ÖDP, LDP, Vatan Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti il başkanları ve kurum temsilcileri ile birlikte metne atılan imza sayısı 112 olarak açıklandı.

En son 3 Mart 2018 Cumartesi günü deklarasyona imza atanlar, ‘Eskişehir’de termik santral istemiyoruz’ çağrısı ile bir miting düzenlemişti.

Miting ilk etapta emniyet güçleri tarafından engellenmek istense de yürüyüş gerçekleşmişti.

Tarım arazisine termik santral kurulsun diye yönetmelik değişti!

Eskişehir Alpu’ya kurulması planlanan termik santral Meclis gündemine taşındı

Eskişehirli gençlerden Alpu Ovası’ndaki termik santral projesine gaz maskeli protesto

 

(Birgün, Hürriyet, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.