ManşetTürkiye

Eski Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla’ya 32 ay hapis cezası

0

ABD’deki ambargo davasında yargılanan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkında karar açıklandı.

Davanın karar duruşması dün Türkiye saatiyle 17.00 sıralarında başladı.

ABD’nin İran yaptırımlarını ihlalden suçlu bulunan Halkbank yetkilisi Mehmet Hakan Atilla’ya 32 ay hapis cezası verildi.

Atilla’nın 14 aylık tutukluluk süresi 32 aylık cezasından düşülecek. Atilla’nın kararı temyize götürme hakkı var.

‘Sarraf’ın ifadesi inandırıcı’

Davayı takip eden gazetecilerin aktarımlarına göre yargıç Richard Berman, “Çarkta bir dişli” diyerek andığı Atilla’nın ‘işi yapmaya isteksiz bir dişli’ olduğunu belirterek davada merhametli ve ‘kılavuzun dışında bir ceza gerektiğine inandığını’ ifade etti.

Atilla’nın verilen talimatları uyguladığını aktaran Berman, ‘açıkça mantıksız bir hüküm’ vermek istemediğini kaydetti.

Yargıç, Rıza Sarraf’ın suçunu kabul ettiğini belirterek “Zarraf’ın ifadesinin inandırıcı olduğunu ve büyük oranda yalanlanmadığını düşünüyorum. Sarraf, Atilla’nın sistemde nasıl yer aldığını inandırıcı bir şekilde açıkladı” dedi.

“Açıkça görülüyor ki Atilla bu sistemden menfaat sağlamadı” diyen Berman, Sarraf’ın rüşvetlerini hatırlattı: “Görünüşe göre Atilla, rüşvet alan Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın yönetimi altında, işini, kimi zaman isteksizce veya tereddütle de olsa yapan bir kişiydi.”

Atilla’nın ABD’de ailesinden uzakta kaldığı için hayatının alt-üst olduğunu ifade eden Berman, bu davadan önce Atilla’nın Türkiye’de örnek olacak bir hayat sürdüğünü dile getirdi.

Ne olmuştu?

Atilla, Mart 2017’de New York’ta gözaltına alınmış ve dört hafta süren duruşmaların ardından 3 Ocak’ta ABD’nin İran yaptırımlarını ihlale yardımdan suçlu bulunmuştu.

New York Güney Bölgesi başsavcılığı, Atilla hakkında 15 yıl altı ay ve 50 bin ile 500 bin dolar arasında para cezası talep etmişti.

Savcılık, Berman’a gönderdiği dilekçesinde, cezaların ‘ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek’, ‘ABD’yi aldatma suçuna iştirak’, ‘ABD bankalarını dolandırmak’, ‘ABD bankalarını dolandırmaya iştirak’ ve ‘kara para aklama suçuna iştirak’tan verilmesi gerektiğini ifade etmişti.

“Kurgudan ibaret”

Dışişleri Bakanlığı, Mehmet Hakan Atilla’ya 32 ay hapis cezası verilmesine tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı, karara yazılı açıklamayla tepki gösterdi:

“New York Güney Mahkemesi bugün (16 Mayıs), adil yargılama ilkesiyle bağdaşmayan ve tamamen kurgudan ibaret bir sürecin sonucunda Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’yı suçsuz olduğu halde 32 ay hapis cezasına mahkum etmiştir. Böylece, anılan Mahkeme yabancı bir devletin kamu bankası temsilcisini mahkûm ederek ABD yaptırımlarına ilişkin mevzuatın uygulanmasında emsali olmayan bir karara imza atmıştır. Dava sürecinde FETÖ mensuplarınca hazırlanan sahte delillere ve yalan ifadelere itibar edilmesi yargılamanın meşruiyetini ortadan kaldırmış, dava sürecinin güvenilirliğini ve inandırıcılığını yok etmiştir.”

 

(Diken)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.