Eski Cumhuriyet çalışanlarına mahkemeden bir ret daha

Cumhuriyet davasında, beş yıldan az ceza alan ve cezaları onanan altı eski Cumhuriyet çalışanı için infazın durdurulması talebi reddedildi.

27. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının davasında cezaevine konulan Güray Öz, Musa Kart, Hakan Kara, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör ve  Emre İper’in infazlarının durdurulması talebini reddetti. Beş yılın altında ceza alan ve cezaları istinaf mahkemesince onanan eski Cumhuriyet çalışanları, 25 Nisan’da tekrar cezaevine girmişti. Kandıra Cezaevi’ne teslim olan Cumhuriyetçilerin infazlarının durdurulması talebinin reddedildiği öğrenildi.

Mahkemenin karar metninde, “Dosya üzerinden yapılan incelemede; mahkememizce sanıklar hakkında verilen hükmün kesinleşmesi sonrası 5275 sayılı yasanın 98. maddesi gözönünde bulundurulduğunda, sanıklar lehine kanuni bir değişiklik bulunmaması, sanıklar haklarında verilen cezanın infazında duraksama olmadığı anlaşıldığından, sanıklar haklarında infazın durdurulması yönündeki taleplerinin ayrı ayrı reddine dair hüküm kurulmuştur” denildi

‘Beş yıl eşiği eşitsizlik yaratıyor’

Aynı davada, aynı suçlamalarla beş yılın üzerinde ceza verilen Orhan Erinç, Akın Atalay, Aydın Engin, Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Hikmet Çetinkaya’nın temyiz davası ise Yargıtay’ın önünde.

Bu çelişkiyi eleştiren dava avukatları, “uygulamada içtihat mahkemelerinin amacına uymayan bir durum bulunduğunu ve eşitsizlik yaratıldığını” belirterek, “infazın durdurulması” talebiyle başvuru yaptıklarını söylemişti. Dava avukatlarından Abbas Yalçın, dava dosyasının beş yılın üzerinde ceza alanlar olduğu için zaten Yargıtay’a gideceğini hatırlatarak şunları söyledi: “Aynı fiillerle ilgili aynı suçlamalarla yapılan yargılamada, dosyanın bazı sanıklar yönünden incelenip bazı sanıklar yönünden incelenmemesi gibi bir durum ortaya çıkıyor.“Bu arada Yargıtay dosyayı bozarsa, şu anda hapiste olanlar, adaletsiz şekilde cezaevinde kalmış olacak.”

Adalet Bakanlığı halen değerlendiriyor 

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 11 Mart’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, bu konuda bir adaletsizlik olup olmadığına dair çalışma yürüttüklerini söylemişti: “Aynı fiille ilgili bir ceza istinafta kesinleşiyor, diğerine temyiz yolu açık. Kendi sistemi içinde çözülmesi ya da Yargıtay’a gitmesi yönünde kanun boyutuyla bir düzenlemeye ihtiyaç var mı değerlendiriyoruz. Bu konuda çalıştay da yapacağız.”

Ancak henüz böyle bir çalışma tamamlanıp kamuoyuna açıklanmış değil.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz: Sinop’ta dev maden ihalesinin adresi Cengiz Holding

Sinop'taki 3.5 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor.

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR