ManşetEnerjiTürkiye

Eski BOTAŞ Genel Müdürü: Tuz Gölü deposunda sekiz günlük gaz var

0

Eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, mevcut doğalgaz sorununun arz-talep dengesizliğinden kaynaklanmakla birlikte, önceden yapılması gereken hazırlıkların tamamlanamamış olmasından kaynaklı olduğunu söylüyor.

Yardım, “İstanbul gaz talebinde çok önemli. Böyle havalarda anafor gibi çeker gazı. Gaz tedarik sorununu çözmek için yapılan Tuz Gölü depolaması ve Silivri depolamasında mevcut talebi karşılayacak yapı oluşmadı” diyor.

‘Sekiz günlük gaz var’

Maruf Buzcugil ve Mehmet Kaya‘nın Dünya gazetesinden aktardığına göre, Yardım, Tuz Gölü depolamasının devam eden yatırım tamamlanamadığı için 650 milyon metreküplük bir hacimde olduğunu, 12 Ocak’a kadar bu depoya 535 milyon metreküp stok yapıldığını kaydetti. O tarihten sonra gaz çekişinin başladığını ve son verilere göre Tuz Gölü depolamasında 213 milyon metreküp gaz kaldığını anlatarak, söz konusu depodan günlük 28 milyon metreküp gaz verişinin sağlandığı hesaplandığında sekiz günlük gazın bulunduğunu ifade etti.

Yardım, kısa vadede sorunun kamuoyunun bildiği İran gaz tedarikinin kesilmesi ve aşırı talep artışından kaynaklı olduğunu, bu şartlar ortadan kalkmadan da mevcut dengesizliğin giderilemeyeceğini belirterek, Tuz Gölü depolama ve Silivri depolama yatırımlarında ihale iptalleri, bazı şirketlerin inşaatı başaramaması gibi sorunlar ile Saros LNG’nin tamamlanamamış olmasının da mevcut arz sorununda rolleri olduğunu söylüyor.

‘İran’la Cumhurbaşkanı seviyesinde görüşülmüş, sonuç alınamamış’

İran’dan Türkiye’ye doğalgaz arzında yaşanan kesintinin ardından sanayii tesislerine yönelik birkaç günlük elektrik kesintisiyle ilgili bakanlıklar ve OSM başkanları ile ilgili sanayii sektörü temsilcileri arasında bir toplantı yapıldı.

Toplantının detaylarını Yeşil Gazete yayımlamıştı. Toplantıdan aktarılanlara göre, bakanlık temsicileri, İran tarafındaki arıza sebebi ile 21-31 Ocak tarihlerini kapsayan sürede gaz arzının kesileceği bilgisini verdi. Enerji Bakanlığı heyetinin arızanın olduğu bölgeye gittiği ve gaz kaçağı arızası olduğunun teyit edildiği açıklandı. Bakanlık heyeti, İran tarafına arızan giderilmesinin kış sonrasına ertelenmesi taleplerinin reddedildiğini anlattı. Heyetin açıklamasına göre, konu Cumhurbaşkanları seviyesinde gündeme getirilmiş, ancak henüz sonuç alınamamış.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.