KadınManşetTürkiye

EŞİK: 5’inci Yargı Paketi, kadın ve çocukların haklarını tehdit eden değişiklikler öneriyor

0
Fotoğraf: Demet ARAN / csgorselarsiv.org

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 5 Kasım’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu‘nda görüşülerek Genel Kurul‘a gönderilen 5. Yargı Paketi’ndeki İcra İflas Kanunu’nun bazı maddelerinde önerilen değişikliklerin çocuklar ve kadınlar için ciddi riskler içerdiğini kaydetti.

EŞİK, kamuoyuna “çocuk haczi” olarak lanse edilen çocuk teslimiyle ilgili önerilen değişikliklerin çocuğun üstün yararını gözetmediğinin altını çizdi.

‘Çocuğun üstün yararı ilkesi sadece tekrarlandı’

EŞİK tarafından yapılan açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

İcra İflas Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik öneren kanun teklifi, çocuğun kişisel görüşme hakkını düzenleyen maddeleri de içeriyor. İlgili düzenleme, çocuğun üstün yararı ilkesini, sadece tekrarlamakla yetinip, ilkenin uygulanması yönünde somut tedbirler içermiyor. Kurumsal mekanizma düzenlemeyen teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda kaygı verici gelişmelere yol açacaktır.

Çocuğun kişisel görüşme hakkı; boşanma aşamasında, boşanmış veya ayrılmış olan çiftlerin müşterek çocukları varsa, bu çocukların her iki ebeveyni ile de sürdürülebilir kişisel ilişki kurma hakkının tanımı, çocuğun, anılan hakkın öznesi olduğunu açıkça ortaya koyar. (BM Çocuk Hakları Sözleşmesi M 9) Sözleşmeye göre, çocuğun kişisel ilişki kurma hakkının yükümlüsü her iki ebeveyn ve hakkının kullanımına ilişkin düzenleme kamu idaresinin sorumluluğudur. Ancak çocuğun hakkını kullanması için yapılacak düzenlemenin ve kişisel ilişki kurma hakkının kullanılma koşulu çocuğun üstün yararı ilkesidir.”

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

‘Yasalara dokunma uygula’

“5. Yargı Paketi, kadınların ve çocukların kazanılmış haklarını ve hayatlarını tehdit eden kişisel görüşme hakkının düzenlenmesine ilişkin maddeleri sorun çözmek yerine yeni toplumsal sorunlar üretme özelliğine sahiptir” diyen EŞİK, çocuğun kişisel görüşme hakkına ilişkin maddelerin tekliften çıkarılması gerektiğini kaydetti:

Çocuğun kişisel görüşme hakkına ilişkin maddeler tekliften çıkarılmalıdır. İlgili yasa maddeleri olduğu gibi korunmalı ve genelgelerle belirlendiği şekliyle etkin, özenli ve hassasiyetle uygulama sorumluluğu kamu idaresinindir. Toplumsal ihtiyaç, yasanın oldu bitti yöntemlerle değiştirilmesi değil etkin uygulanmasıdır.

Eşitlik İçin Kadın Platformu -EŞİK olarak yasalara dokunma uygula temel görüşümüz doğrultusunda Sarayın kalın duvarları arkasında yapılmış yasalara ‘hayır’ diyoruz. Tüm tarafların ve uzmanların katılımıyla, çoğulcu, kapsayıcı ve müzakereci yöntemlerle demokratik ortamda, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle tasarlanmayan hiçbir yasal değişikliği kabul etmiyoruz.

Önümüzdeki yasama yılında her an yeni yasa teklifleri ile yoksulluk nafakasının süreye bağlanması, 6284 şiddet yasasının budanması, TCK 103 çocuk istismarcılarına af getirilmesi gibi girişimlerin Meclise getirilmesi olasılığa kaşı gözümüz açık ve takipteyiz.

‘Yasalara Dokunma Uygula’ demekten vazgeçmeyeceğiz!”

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.