LGBTİ+Manşet

Eşcinsel Evlilikleri öngören Cirinnà Yasası İtalya’yı ikiye böldü

0

Demokrat Parti Senatörü Monica Cirinnà tarafından hazırlanıp sunulan, eşcinsel birlikteliklerinin meşru sayılması, yasal evlilik ve evlat edinebilmek gibi eşcinsel çiftlere sosyal haklar tanıyan yasa tasarısı İtalya’yı ikiye bölmüş durumda.

23 Ocak 2016’da ‘Uyan İtalya‘ sloganıyla, yasa tasarısını desteklemek adına eşcinsel haklarını savunan birçok dernek ve kuruluşla beraber halk meydanlara inerek ülke çapında büyük bir eyleme imza atmıştı. Ancak neredeyse tam bir hafta sonra Massimo Gandolfini tarafından organize edilen Roma’daki ‘Aile Günü’nde Circo Massimo meydanında toplanan insanların hedefinde yine aynı yasa tasarısı vardı.

54

Tüm parlamenterlere seslenen, organizasyonun önemli ismi Gandolfini, meydanda tüm partilerin seçmenlerinin olduğunu, ilerleyen günlerde Cirinnà yasasını adım adım izleyeceklerini ve bu meydanda verilen mesajın alınıp alınmadığının takipçisi olacaklarını söyledi. Ayrıca seçim döneminde kimlerin aileden ve çocuklardan yana olduğunu hatırlayacaklarını belirterek gelecek seçimle ilgili uyarı vermeyi de unutmadı.

‘Aile Günü’nde Başbakan Renzi de en az Monica Cirinnà kadar hedefteydi. ‘Renzi, İtalya’nın felaketi’ ya da ‘Renzi, hatırlayacağız…’ gibi yazıların bulunduğu afişler dikkat çekiciydi. Meydanda Lega Nord ve Forza Italia gibi sağ ve merkez sağ partilerin temsilcileri olduğu kadar yine Renzi hükümetinde Çevre Bakanı olan Gian Luca Galetti de vardı.

Galetti, eylemin hükümete karşı bir eylem olmadığını, buradaki seslerin de ciddiye alınması gerektiğini dile getirirken Cirinnà yasasının hükümet tarafından onaylanmadığı ve onaylandığı taktirde de istifa etmesi için bir neden olmadığını belirtti. Eşcinsel çiftlere de seslenen Galetti, çiftlerin çocuk sahibi olma konusunda dikkatlice düşünmeleri gerektiğini, heterolog döllenme ya da taşıyıcı anne yöntemiyle çocuk sahibi olunduğunda çocukların bir ebeveynleri olmadan büyümek zorunda kalacaklarını vurguladı.

Katolik dünyada ise konuyla ilgili tek bir sesten bahsetmek zor. Katolik Kilisesi ile birlikte Movimento per la Vita, Alleanza Cattolica, Rinnovamento per lo Spirito gibi önemli kuruluşlar eyleme tam destek verirken. Azione Cattolica Italiana (Italyan Katolik Hareketi) yasal evlilik ve evlat edinme konusunda eşitliğe karşı durmakla beraber eşcinsel çiftlerin bazı yasal haklara sahip olmalarına sıcak bakıyor.

55

Basında ‘Aile Günü’ ile ilgili başka bir tartışma konusu ise katılımcı sayısı. ‘İki milyondan fazlayız’ sloganıyla yola çıkan eylemin organizatörlerinin bir milyon kişinin katılımını sağladıklarına dair iddia alaycı bir dillle eleştiriliyor. Sebebi ise Circo Massimo meydanının ancak 360.000 kişiye ev sahipliği yapabilecek kadar büyük olması.

İtalyan halkının aylardır konustugu Cirinnà yasanın ilk oylaması 2 Şubat 2016’da gerçeklşti. İlk oylama sonrasında başka bir oylama olmaksızın yasayla ilgili uzun bir tartışma süreci gerçekleşecek. 9 Şubat 2016’da ise çiftlerin yasal hakları, görevleri ve evlat edinme ile ilgili daha önemli maddelerin tartışılacağı bir oylama gerçekleşecek. Yasa tasarısıyla ilgili sonucun muhtemelen Şubat ayının sonlarına doğru belli olacağı söyleniyor.

 

Haber: Nükhet Akgün Bordignon

(Yeşil Gazete)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.