DünyaManşet

Esad’dan ‘Türkiye ile görüşme’ iması

0

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, İran dergisi Tahran Dış Politika Çalışmaları’na verdiği uzun röportajda ‘Türkiye ile görüşülebilir’ imasında bulundu.

26

Suriye’de yaşananların arkasında Batı’nın, özellikle de ABD’nin bulunduğunu belirten Esad, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi ülkelere de Suriye politikaları nedeniyle sert eleştirilerini sürdürdü.

‘Türkiye, ABD izin verdiği için Cerablus’a girdi’

Cerablus harekâtını da eleştiren Esad, “Türkiye, ABD izin verdiği için Cerablus’a girdi” dedi:

“(…) Suudi Arabistan ve Türkiye Amerika’ya hizmet eden devletler. Emri o (Amerika) veriyor ve onlar bunu gerçekleştiriyor. Erdoğan yıllarca Suriye’ye müdahale etmek istedi ancak buna izin verilmedi. Şimdi Cerablus’a girdi çünkü ona bunun için izin verildi.”

Derginin “Neden izin verildi?” sorusuna Esad şu cevabı veriyor:

“Amerikalıların her zaman durumu karmaşıklaştırmaya çalıştığı için buna izin verildiğine inanıyorum. Ne zaman ki durum karmaşıklaşır çelişkilerden faydalanabilirler. Türk-Kürt karşıtlığı, Türkiye’yi, Kürtleri Amerika’ya şikâyet etmeye yönlendirecektir. Kürtler de Türklerle ilgili, onlara destek verdiği için Amerika’ya şikâyette bulunacaktır. Ve bir Kürt-Arap anlaşmazlığı olduğunda ikisi de Amerikalılara gidecektir. Bu, Amerikan mantığıdır: Böl ve fethet”.

‘Akan kanı durdurmak için her şey yapılabilir’
Röportajı yapan kişinin, “Ancak son darbe girişiminin Amerika tarafından desteklendiğini ve Amerika’nın bunu telafi etmek için Cerablus’la Türkiye’ye bir imtiyaz verdiğini söyleyenler var” sözleri üzerine Esad “Bu bir tahlil” dedi ve devam etti:

“Kesin bir bilgi yok. Fakat Amerikan mantığıyla bunlar olur, çünkü Amerika’nın ilkeleri yoktur. (…) Bu, olasılık dışı değil ama bunun gerçek olup olmadığından emin olamayız”.

Esad, derginin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ve Suudi yetkililerden bahsettikten sonra sorduğu, “Eğer bu insanlar konumlarını değiştirirse, onlarla, Suriye’nin geleceği için bir müzakere sürecine girme olasılığını düşünür müsünüz” sorusuna verdiği cevabın başında “Bizim için öncelikli hedef Suriye’de kanın akmasını önlemektir” dedi.

Esad sözlerini bu amaç için herkesle görüşüleceğini vurgulayarak sürdürdü.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.