Kategoriler: Köşe Yazıları

Erzurum’dan Münih’e elektrikle çalışan araba

Yazar:
Alper Öktem

Münih’te kurulu genç bir firma, Sono Motors elektrik motoruyla çalışan otomobil sektörünü karıştıracak yeni fikirlerle bir araba tasarlamış ve şimdi seri üretime geçmek işin sermaye arıyor. Otomotiv sektöründeki dev firmalara meydan okuyan Sono Motors arabalarını boyamayacak, direksiyon bölgesinde yosun kullanacak, kaporta da yamalı bohçaya benzeyecek.

Araba meraklılarının ilgisini çekmeyecek ama…

Yosun filtresi ile ince toz (partikül) tutulacak. Kaporta yerine güneş panelleri kullanılacak… Yani?

Biliyorsunuz elektrikli arabalarda akü yahut bataryaya elektrik yükleniyor ve bu akü ortalama 250 veya 300 km -belki biraz daha fazla- sonra boşalıyor. Gerçi elektrik dolum tesisleri (benzinci kelimesini bir an önce unutmamız dileğiyle) yaygınlaşıyor, ama bataryayı doldurmak bayağı bir zaman istiyor.

Sono arabalarının aküsü 250 km götürecek ve bunun üstüne fazladan bir 30 km mesafeyi de arabayı kaplayan panellerde ürettiği güneş enerjisi ile gidecek.

Nasıl rekabet ama? Kaporta mı bedava, yakıt mı? Göz alıcı renkler mi, yoksa kat ettiği mesafe açısından bir numara olmak mı?

Bu konuya takılmamın, bu haberi yazmamın nedeni ise 2014 yılında okuduğum şu haber: Nursima Kesin’in Hürriyet’te yayınlanan haberine göre, Erzurum’un Uzundere ilçesinde 33 yıldır elektronikçilik yapan 49 yaşındaki ilkokul mezunu Mustafa Karasungur, 1992 model LPG’li otomobilini şimdi güneş enerjisiyle çalıştırıyor. Ayıların bahçelere zarar vermesini önlemek için ‘Ayısavar’ robotu yapan Karasungur, daha önce su katarak çalıştırdığı otomobilini 2,5 yıldır güneş enerjisiyle çalıştırdığını bildirdi. Evli ve 3 çocuk babası olan Karasungur, güneş enerjisiyle çalışan otomobiliyle 20 bin kilometre yol gittiğini belirterek “Otomobilin ön kapağına monte ettiğim panel sayesinde güneş enerjisi depolanıyor. 30 liralık LPG ile 236 kilometre yol gidiyorum. Güneş kaybolsa, hava kararsa bile otomobil 100 kilometre gidiyor” dedi.

 

Mustafa Karasungur önce hidrojeni (LPG deposunu) dolduran, sonra elektrikli arabaya ek güç sağlayan fotovoltaik panelli araba yapmış.

Kim bilir, belki Mustafa Bey’in düşünceleri ya da haberi o zamandan Erzurum’dan Münih’e ulaşmıştır.

Alper Öktem – Güneş Gönüllüsü

Paylaş
Yazar:
Alper Öktem

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024