Su kaynağının patlaması sonucu 18 işçinin madende mahsur kaldığı Karaman’ın Ermenek ilçesinde yaşananların maden kazası değil göz göre göre cinayet olduğu gerçeği TEMA’nın 12 bilim insanına hazırlatarak Kasım 2013’de yayınladığı ve Enerji Bakanı Taner Yıldız ile de bizzat paylaştığı “Termik Santral Etkileri Uzman Raporu: Konya-Karapınar Kapalı Havzası” raporu gözönüne alındığında bir kez daha su yüzüne çıkıyor.
2013 yılında bölgede planlanan linyit yatırımları ve termik santral projesi ile ilgili bir rapor hazırlayan TEMA Vakfı, raporda Enerji Bakanı Taner Yıldız ve ilgili yetkililere, “Konya Kapalı Havzadır, linyit madeni yapılırsa yer altı suyu basar” bilgisini iletmişti. Bu raporda havzadaki yer altı suyunun birbirine bağlı olduğu ve linyit madeninin yapılmasının geçtiğimiz yıllarda Elbistan’da yaşanana benzer bir maden kazasına sebep olabileceğinin altı çiziliyordu.
Bu raporun yayınlanmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konuyla ilgili hassasiyeti için TEMA Vakfı’na teşekkür etti. Ancak bu durum bölgedeki denetimlerin sıklaştırılmasını sağlamadı.
Bundan 3 ay önce, Haziran 2014’de Karaman Ermenek’teki madende göçük olması ve bir işçinin hayatını kaybetmesi üzerine kendi raporunda belirttiği ve Enerji Bakanı’na ilettiği konular üzerinden bir basın açıklaması yayınlayan TEMA, linyit madenlerindeki yeraltı sularına bir kez daha dikkat çekilmesini istedi.
20 Haziran 2014 Cuma günü Karaman İnternet.com haber sitesinde TEMA’nın basıın açıklamasının ilgili bölümü şu şekilde aktarılmış;
“Yeraltı suları azalmaya devam edecek.
Ayrıca, Ayrancı-Akçaşehir bölgesinde çıkarılacak kömür ortalama 138 m derinlikte bulunmaktadır. Bu demektir ki, kömürün verimli bir şekilde çıkartılması için yapılacak kazının bütününe yakını yeraltı suyu düzeyinin altında sürdürülmek zorundadır. Bunun engellenmesi için de yeraltı suyunun pompalarla boşaltılması gerekecektir. Böyle bir uygulama yapılması durumunda hâlihazırda yaşanan yeraltı suyundaki düşüş hızlanacak, bölgedeki obrukların sayı ve büyüklüğü artabilecek; tarımın varlığı tehlikeye girecektir.
Ermenek’te yaşadığımız kaza henüz çok tazeyken; yeni kazaların önünü açan bu projenin gözden geçirilmesini tüm karar vericilerden talep ediyoruz.
Türkiye Çöl Olmasın!
TEMA Vakfı Karaman İl Temsilciliği”
Tüm bu uyarılara, bilim insanlarının hazırladığı ve TEMA’nın Enerji Bakanı Taner Yıldız’a bizzat sunduğu rapora rağmen Karaman Ermenek’te göçük altında bekleyen ve henüz akıbetleri hakkında bilgi bulunmayan 18 işçinin yaşadığının maden kazası değil düpedüz ilgili hükümetin yetkilileri tarafından taammüden işlenmiş bir cinayet olduğu gerçeği gözler önüne seriliyor.
(Yeşil Gazete)