KadınManşetTürkiye

Erkekler şubat ayında en az 33 kadını öldürdü

0

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlerden hazırladığı Erkek Şiddeti Çetelesi’ne göre erkekler şubat ayında en az 33 kadını öldürdü, 12 kadına tecavüz etti.

Şubat 2021‘de en az 14 kadının ölümü basına şüpheli olarak yansıdı. Erkekler, en az 10 kadını “öldürmekle” veya “cinsel saldırıda bulunmakla” tehdit etti. İstanbul’da annesini “öldürmeye teşebbüs eden” bir erkek tutuklandı.

Cinayet

Erkekler, Şubat 2021’de en az 33 kadını ve yanlarındaki üç erkeği öldürdü; geçen yıl aynı ay bu sayı 20’idi. Öldürülen dört kadının koruma veya tedbir kararı vardı. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri Faslıydı.

Öldürülen kadınların isimleri ise şu şekilde: Ayşe Nazlı Kınacı, Birgül Y., Canan A., El Mohammed, Emel Tokkal, Feride T., Gamze Kaçar B., Gonca A., Güler Kaya, Gülistan Ş., Gülsüm B., Hacer Ç., Hanife Y., Hatice H., Hatice T., İkram K., Kader Balcı, Karanfil Ö., Melek G., Meral Şen, Meryem Güneş, Mihrican E., Nergiz S., Nur Cemil H., Pınar Can, Raziye Ö., Saime Ü., Samira Lkhadır, Saniye Kaçar, Semiha Peker, Sibel A., Şule Yıldırım, Zeynep I.

Fotoğraf: DHA

20 kadını birlikte olduğu erkek öldürdü

Erkeklerin 28 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, iki kadını “namus”, bir kadını “kıskançlık” bahanesi” ile öldürdü. Erkekler bir kadını “faturada indirim yapmadı”, bir kadını da “hırsızlık yapmak” için öldürdü.

Şubatta 20 kadını kocası, eski kocası, nişanlısı ve sevgilisi öldürdü. Yedi kadını, torunu, abisi ve oğlu gibi aile üyesi sekiz erkek, bir kadını evine giren üç hırsız, bir kadını akrabası, bir kadını eşinin eski ortağı, esnaf bir kadını müşterisi öldürdü. İki kadını öldürenin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Sadece dokuz fail tutuklandı

Erkekler, 14 kadını ev içinde, on kadını otel, sokak, araba ve ormanlık alan gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin dokuz kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Erkekler, 17 kadını ateşli silahlarla, 11 kadını bıçak, balta gibi kesici aletlerle, üç kadını boğarak öldürdü. Erkekler, bir kadının başını dambılla ezerek, bir kadını da darp ederek öldürdü.

Kadınları öldüren 36 fail erkek vardı. Sadece dokuz fail tutuklandı. 14 fail gözaltına alındı, yedi fail intihar etti. Bir failin hukuki süreci basına “aranıyor” diye, iki failin durumu “kaçtı” diye yansıdı, üç failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk cinayeti

Erkekler, Şubat 2021’de en az bir çocuğu öldürdü. Ali Doruk T. isimli çocuğu babasının eski ortağı öldürdü.

Afyon’da bir baba kız çocuğunu sokakta yaraladı. İstanbul’da bir grup erkek bir çocuğu kaçırmaya çalıştı. Erkekler, Ağrı’da üç, Diyarbakır’da bir çocuğa şiddet uyguladı. Hatay’da bir çocuğun ölümü basına şüpheli olarak yansıdı.

Cinsel saldırı /tecavüz

Erkekler Şubat 2021’de en az 12 kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı dörttü. Sekiz kadına tanımadığı yedi erkek, bir kadına yöneticisi, bir kadına babası, bir kadına tiyatro oyuncusu, bir kadına da polis cinsel saldırıda bulundu.

Erkekler, cinsel saldırıda bulunduğu kadınlardan birine sistematik olarak cinsel saldırıda bulundu. Erkekler bir kadına ev içinde, iki kadına hukuk ofisi, metro gibi ev dışı alanlarda tecavüz etti. Erkeklerin dokuz kadına nerede tecavüz ettiği basına yansımadı. Kadınlara tecavüz eden 11 failden yalnızca beş fail tutuklandı.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.