ManşetKadın

Erkekler Mayıs’ta en az 19 kadını öldürdü

0

bianet yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derleyerek hazırladığı aylık Erkek Şiddeti Çetelesi’ni yayınladı. Buna göre erkekler Mayıs 2020’de en az 19 kadını, bir kız çocuğunu ve kadınların yanlarında bulunan beş erkeği öldürdü.

En az 23 kadının ölümü ise basına şüpheli olarak yansıdı. Erkekler, aralarında kadın gazeteci, politikacı ve oyuncunun da olduğu altı kadını cinsel şiddet ve ölümle tehdit etti.

Adana, Antalya ve Malatya’da da üç kadın meşru müdafaa hakkını kullandı. Ayrıca, Denizli’de bir kadın ve iki çocuğu basına “kayıp” olarak yansıdı.

Dokuz kadını sevgilisi veya kocası öldürdü

Erkeklerin on iki kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, üç kadını “arazi kavgası”, dört kadını da barışmak istemediği/ayrılmak istediği “bahanesi” ile öldürdü.

Mayıs’ta dokuz kadını kocası veya sevgilisi, beş kadını akrabası, iki kadını komşularıyla birlikte oğlu, bir kadını komşusu, bir kadını arkadaşı öldürdü. Bir kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi ise basına yansımadı.

Erkekler on bir kadını ateşli silahlarla, altı kadını kesici aletle bir kadını boğarak bir kadını da kafasını taşla ezerek öldürdü. Erkekler, dokuz kadını ev dışında, sekiz kadını ev içinde öldürdü. Erkeklerin iki kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

20 failden sadece beşi tutuklandı

Kadınları öldüren en az 20 fail vardı. Faillerden sadece beşi tutuklandı. Yedi fail gözaltına alındı. Dört fail intihar etti. İki failin hukuki süreci basına “kaçtı”, iki failin durumu da “teslim oldu” diye yansıdı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Mayıs 2020’de erkekler bir kız çocuğunu öldürdü. Manisa’da gerçekleşen çocuk cinayetinde fail, “eski kız arkadaşıma benzettim” dedi. Fail gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

Mayıs’ta erkekler en az bir kadına tecavüz etti. Tecavüz eden fail kadının eski kocasıydı. Fail aynı suç nedeniyle defalarca gözaltına alınsa da son yaptığı suçtan gözaltına alındıktan sonra üç gün sonra tahliye edildi. Fail hakkında 48 benzer suçtan dava var.

Erkekler en az sekiz kadını taciz etti

Basına yansıyan verilere göre erkekler Mayıs ayında en az sekiz kadını taciz etti. Altı kadın taciz eden altı faili tanımıyordu. Bir kadını iş arkadaşı, en az bir kadını da akademisyen taciz etti. Erkekler beş kadını kadını sözlü ve fiziki olarak, en az üç kadına sosyal medya üzerinden taciz etti.

Erkekler üç kadını da sosyal medya üzerinden beş kadını da KYK yurdu, trafik, sokak gibi ev dışı alanlarda taciz etti.

Çocuk istismarı

Erkekler, Mayıs’ta en az sekiz çocuğa istismarda bulundu. Geçen yıl, aynı ay bu sayı 39’du. Bir çocuğu babası, iki çocuğu üvey babası, istismar etti. Çocukları taciz eden iki fail müftülük çalışanıydı. Çocukları istismar eden yedi failin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler üç çocuğu evde, üç çocuğu sokak, inşaat gibi ev dışı alanlarda istismar etti. Erkeklerin iki çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı.

Çocukları istismar eden en az 11 fail vardı. Sadece beşi tutuklandı. İki devlet memuru müftü açığa alındı ve haklarında soruşturma başlatıldı. En az üç fail de gözaltına alındı. Bir failin hukuki süreci basına “kaçtı” olarak yansıdı.

Erkekler 46 kadına şiddet uyguladı

Erkekler, Mayıs’ta en az 46 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 53 idi. Kadınlardan en az altısının sağlık durumu basına “ağır” olarak yansıdı. Erkekler yaraladıkları kadınlardan ikisine sistematik olarak şiddet uyguluyordu.

Erkeklerin şiddet uyguladı kadınlardan biri Rus, biri de Azerbaycanlıydı. Erkekler, en az dört kadına “koruma” ve “uzaklaştırma” kararı olmasına rağmen şiddet uyguladı.

Seks işçiliğine zorlayan koca hakkında işlem yapılmadı

Mayıs’ta erkekler, en az iki kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 64 idi. Kadınlardan biri 54 yaş üstündeydi ve her ikisi de Türkiye vatandaşıydı.

Faillerden biri kadının kocasıydı. Kadınları seks işçiliğine zorlayan en az üç fail vardı. İki fail hakkında “adli” işlem yapıldı, fail “koca” hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.