TürkiyeKadınManşet

Erkekler kasım ayında en az 31 kadını öldürdü

0
Fotoğraf: Özge Özgüner / csgorselarsiv.org

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği Erkek Şiddeti Çetelesi‘ne göre erkekler 2020 Kasım ayında en az 31 kadını öldürdü kadınların yanlarındaki beş erkeği öldürdü, 13 kadına tecavüz etti.

Erkeklerin 25 kadını öldürme ‘bahanesi’ basına yansımadı. Erkekler, dört kadını ayrılmak istediği, barışmak istemediği, bir kadını kıskançlık, bir kadını da ekonomi bahanesi ile öldürdü.

Kasım ayında 20 kadın ev içinde, dokuz kadın ormanlık alan, araba, sokak gibi ev dışı alanlarda öldürüldü. İki kadının nerede öldürüldüğü ise basına yansımadı.

31 failden sadece dördü tutuklandı

18 kadın ateşli silahlarla, yedi kadın bıçak, balta gibi kesici aletlerle, bir kadın boğularak, bir kadın yakılarak, bir kadın da darp edilerek öldürüldü. Üç kadının nasıl öldürüldüğü basına yansımadı.

Bu kadınları öldüren en az 31 fail varken, sadece dördü tutuklandı. 16 fail gözaltına alındı. Dokuz fail ise intihar ederken iki failin hukuki sürecinin ne olduğu bilinmiyor.

Fotoğraf: Emre Orman / csgorselarsiv.org

Erkekler iki çocuk öldürdü

Erkekler kasım ayında iki çocuk da öldürdü. bir çocuğu tanımadığı beş erkek öldürürken, bir çocuk ise babası tarafından öldürüldü.

Çanakkale’de bir çocuğun ölümü basına faili belirlenmemiş cinayet olarak yansıdı.

Ankara‘da bir, Kayseri‘de bir, Diyarbakır‘da bir, Samsun‘da bir çocuğun ölümü basına şüpheli olarak yansıdı. Bursa’da bir bebek beşiğinde ölü bulundu. Mersin’de bir baba dört çocuğunu darp ederken, Çorum‘da da bir baba kızını ateşli silahla yaraladı.

En az 13 kadın tecavüze maruz bırakıldı

Aynı haberde yer alan verilere göre erkekler kasım ayında en az 13 kadına tecavüz etti. Kadınlardan biri hamile olduğu anlaşılınca tecavüz ortaya çıktı. Bir tecavüz sistematikti, tecavüz edilen iki kadın engelliydi, bir kadın da Özbekistanlıydı.

Dokuz kadına tecavüz eden failin kim olduğuna dair bilgi basına yansımadı. Bir kadına eski kocası, bir kadına imam, bir kadına işvereni, bir kadına da siyasi parti üyesi bir erkek tecavüz etti.

Fotoğraf: Şehlem Kaçar / csgorselarsiv.org

En az 14 kadın taciz edildi

Erkekler kasım ayında en az 14 kadını taciz etti. En az dört kadın kendilerini taciz eden sekiz erkeği tanımazken, dört kadını iş arkadaşı iki erkek, bir kadını avukat, bir kadını öğretim üyesi ve iki kadını da dizi oyuncusu taciz etti.

12 kadın sözlü ve fiziksel olarak, iki kadın da karşısında mastürbasyon yapılarak taciz edildi.

Çocuk istismarı

Yine kasım ayında erkekler aralarında oğlan çocuklarının da bulunduğu en az 31 çocuğu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 30 olarak kaydedilmişti. İstismara maruz bırakılan bir çocuğun hamile olduğu anlaşıldı.

18 çocuk kendisini istismar eden 14 erkeği tanımıyordu. Beş çocuğu akrabası bir erkek, dört çocuğu bir öğretmen, bir çocuğu babası, üç çocuk da bir doktor tarafından istismar edildi.

Çocukları istismar eden 18 fail varken sadece üçü tutuklandı. Üç fail ise gözaltına alındı. İki fail serbest bırakıldı. Üç fail hakkında dava açılırken dört fail hakkında da soruşturma başlatıldı. Üç failin ise hukuki süreci basına yansımadı.

Fotoğraf: sendika.org Arşivi/csgorselarsiv.org

61 kadın şiddete maruz bırakıldı

Erkekler geçtiğimiz ay en az 61 kadına şiddet uyguladı. Şiddete maruz bırakılan altı kadın ağır hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler üç kadına sistematik şiddet uyguluyordu.

En az 32 kadın evli olduğu veya boşandığı erkek, on kadına sevgili olduğu ya da ayrıldığı erkek, 13 kadına tanımadığı 11 erkek, dört kadına aile üyesi erkekler, bir kadına hırsız, bir kadına da bar işletmecisi erkek tarafından şiddet uygulandı.

45 kadın darp edilerek şiddete maruz bırakıldı. En az dokuz kadın kesici aletlerle, dört kadın ateşli silahlarla, bir kadın yakılarak şiddete maruz bırakıldı. İki kadın da dijital şiddete maruz bırakıldı.

Erkeklerin 51 kadına şiddet bahanesi basına yansımadı. Dört kadın boşanmak istedi, ayrılmak istedi bahanesiyle, bir kadın hamile kaldın, bir kadın motosiklete binmedin, bir kadın kahvaltı hazırlamadın, en az üç kadın da kıskançlık bahanesiyle şiddete maruz bırakıldı.

Fotoğraf: Sendika.org Arşivi / csgorselarsiv.org

Seks işçiliğine zorlama

Erkekler, kasım ayında en az 60 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu 66’ydı. Seks işçiliğine zorlanan kadınlardan 27’si Türkiye vatandaşı değildi.

Kadınları seks işçiliğine zorlayan 76 fail varken sadece dokuzu tutuklandı. Altı faile para cezası verildi. 64 fail de gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.