İnsan HaklarıKadınManşet

Erkekler Ağustos’ta her gün bir kadını öldürdü

0
Fotoğraf: Serra Akcan/csgorselarsiv.org

Erkekler Ağustos’ta en az 31 kadını ve yedi çocuğu öldürdü. En az 79 kadına şiddet uyguladı, en az 12 çocuğu istismar etti, en az 13 kadını taciz etti, altı kadını da seks işçiliğine zorladı.

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlerle oluşturulan Erkek Şiddeti Çetelesi‘ne göre; Ağustos’ta en az 13 kadının ölümü basına “şüpheli”  ölüm olarak yansıdı.

Sekiz ayda 222 kadın öldürüldü!

2022’nin ilk sekiz ayında erkekler, 222 kadını öldürdü, 102 kadını taciz etti, 1175 çocuğu istismar etti, 534 kadına şiddet uyguladı, 21 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 370 kadını seks işçiliğine zorladı. Erkekler, yılın ilk yedi ayında en az 30 çocuğu öldürdü.

Erkekler Ağustos’ta en az 31 kadını öldürdü

Erkekler, Ağustos’ta en az 31 kadını öldürdü; geçen yıl bu sayı 34 idi. Ayrıca erkekler, kadınların yanındaki en az altı erkeği de öldürdü.

En az altı kadın koruma kararı rağmen öldürdü. Öldürülen kadınlardan biri Suriyeli, iki kadın da Gürcistanlıydı.

Fotoğraf: Gülnaz Bingöl / csgorselarsiv.org

Öldürme gerekçeleri: Kıskançlık, borç, arazi, ayrılmak istemesi!

Erkeklerin 18 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler 10 kadını ayrılmak istediği veya barışmak istemediği için öldürdü. Erkekler bir kadını “kıskandığı”, iki kadını da “borç”, “arazi” için öldürdü.

22 kadını kocası, eski kocası, sevgilisi erkekler, üç kadını oğlu, bir kadını komşusu iki kadını akrabası, bir kadını arkadaşı öldürdü. İki kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Kadınları öldüren erkeklerden biri çocuk yaştaydı.

30 failin yarısı bile tutuklanmadı!

Kadınları öldüren 30 fail vardı. Sadece 14 fail tutuklandı. Dört fail intihar etti. Altı fail gözaltına alındı. Bir failin süreci basına “aranıyor”, iki failin süreci de “kaçtı” diye yansıdı. Bir fail serbest bırakıldı. İki failin hukuki süreci basına yansımadı.

Fotoğraf: Ayşenur Önal / csgorselarsiv.org

Töre saiki ile öldürme ve canavarca hisle öldürme…

Antep’te 10 yıl önce kaybolan, Kilis’te toprağa gömülü halde cesetleri bulunan Özlem Özoğlu (22), kocası Çağan Özoğlu (27) ve kocasının annesi Emine Düzkaya’nın (45) cinayetleri hakkındaki davada gözaltına alınan Özlem Özoğlu’nun babası A.A. ile erkek kardeşi M.F.A. tutuklandı.

Erkekler hakkında “töre saiki ile öldürme ve canavarca hisle öldürme” suçlarından yürütülen davada suç unsuruna rastlanılmaması nedeniyle serbest bırakılmışlardı. Suriye‘ye kaçan şüphelilerin kırmızı bülten ile yakalama kararı, delil yetersizliğinden kaldırılmıştı. Baba ve oğlun yasadışı yollardan yeniden Türkiye’ye dönmesi üzerine dava yeniden açılmıştı.

Fotoğraf: Emre Orman / csgorselarsiv.org

Çocuğa yönelik şiddet: Yedi çocuk öldürüldü

Erkekler, Ağustos’ta yedi çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ay sayı altı idi.
İki çocuğu babası, bir çocuğu abisi, bir çocuğu akrabası, bir çocuğu da erkek arkadaşı öldürdü. İki çocuğu öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Çocukları öldüren altı fail erkek vardı. Sadece iki fail tutuklandı. İki fail intihar etti. İki failin hukuki süreci basına yansımadı.

Erkekler, Ağustos’ta en az 12 çocuğu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 13 idi.

‘Çocuğun rızası var’ dedi, serbest bırakıldı!

En az sekiz çocuğu taciz eden yedi erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. İki çocuğu imam, bir çocuğu spor öğretmeni, bir çocuğu da esnaf istismar etti.

Çocukları istismar eden 10 fail erkek vardı. Sadece dört fail tutuklandı. Bir fail “çocuğun rızası var” dediği için serbest bırakıldı. Bir fail gözaltına alındı. Dört failin hukuki süreci basına yansımadı.

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

Erkekler bir kadına tecavüz 13 kadını taciz etti!

Erkekler, Ağustos 2022’de en az bir kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay erkeklerin tecavüz ettiği kadın sayısı 11 idi. Bir kadına tecavüz eden beş erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Kadınlara tecavüz eden beş erkeğin hukuki süreci basına yansımadı.

Ağustos 2022’de erkekler en az 13 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı 28 idi. Erkeklerin taciz etiği kadınlardan biri Iraklıydı.

Erkekler, 12 kadını sözlü ve fiziki yollarla taciz etti. Erkekler bir kadına cinsel organını göstererek taciz etti.

Bir kadını uzman çavuş bir erkek, dört kadını kurye, bir kadını akrabası taciz ederken, 7 kadını taciz eden erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.
Kadınları taciz eden 10 fail erkek vardı. Hukuki süreçleri basına yansımadı.

Fotoğraf: Emre Orman/ csgorselarsiv.org

En az 79 kadına şiddet!

Erkekler, Ağustos’ta 79 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl da aynı ay bu sayı, 61 idi.

Erkeklerin şiddet uyguladığı en az dokuz kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az 11 kadına “koruma kararını” ihlal ederek şiddet uyguladı.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri Suriyeli biri de Tanzanya’lıydı. Erkekler en az iki kadına sistematik olarak şiddet uyguluyordu.

En az 55 kadını kocası, sevgilisi erkekler yaraladı. 11 kadına abi ve babası gibi aile üyeleri şiddet uygularken, 10 kadına şiddet uygulayan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Üç kadına da üç iş arkadaşı şiddet uyguladı.

Fotoğraf: Beyza Kural /csgorselarsiv.org

Erkeklerin 67 kadına şiddet uygulama bahanesi basına yansımazken, 12 kadına ayrılmak istediği, barışmak istemediği şiddet uyguladı.

Kadınlara şiddet uygulayan 76 fail erkek vardı. Sadece 14 fail tutuklandı. Faillerden 10’u tutuklandı, dokuz fail hakkında yasal süreç başlatıldı. İki failin süreci basına “kaçtı”, iki failin süreci de “aranıyor” diye yansıdı. En az 39 failin hukuki süreci basına yansımadı.

En az altı kadın seks işçiliğine zorlandı

Erkekler, Ağustos’ta en az altı kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 20 idi. Seks işçiliğine zorlanan kadınlar Türkiye vatandaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı.
Kadınları seks işçiliğine zorlayan sadece bir fail basına yansıdı. Bir fail gözaltına alındı.

Fail polisti.

You may also like

Comments

Comments are closed.