KadınManşetTürkiye

Erkekler ağustosta en az 34 kadını öldürdü

0
Fotoğraf: Can Erok (DHA)/csgorselarsiv.org

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği Erkek Şiddeti Çetelesi‘ne göre erkekler Ağustos 2021’de en az 34 kadını ve altı çocuğu öldürdü. 22 kadının ölümü ise basına şüpheli olarak yansıdı.

Bir kadını öldüren kişi polisti. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri Afganistanlı biri de Ezidiydi. Bir kadını öldüren erkek “çocuk yaştaydı”. Öldürülen kadınların ismi ise şu şekilde:

“Atiye P., Aysel Akkale, Azime Ö., Azra Gülendam Haytaoğlu, Bahar T., Baran Hasan Rasho, Cennet G., E.G., Ebru Y., Elif Saltık, Emel Göçer, Esra Hankulu, Fatma İnan, Gönül Y., Gülcan Kılıç, Gülizar Kılıç, Gülten D., Hacer A., Hanife M., Hatice A., Hediye T., Kadriye Akdeniz, Kübra Ö., Nazlı M., Necla Koçyiğit, Pakize M., Rahime Y. , Sema Nur S., Senem B., Sude Akarsu, Sultan Duran, Ulviye Aba, Yasemin Ö. ve Zekiye Hossini.”

Failler tanıdık

Erkeklerin 24 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, üç kadını “kıskandığı”, bir kadını “çok konuştuğu”, iki kadını “fındık toplamaya gitmeye zorladığı”, bir kadını “sigara içme dediği” bir kadını “kızını erken yaşta evlendirmek istemediği”, bir kadını “başka bir kadınla daha evlenmesine izin vermediği”, bir kadını da “ayrılmak istediği” için öldürdü.

16 kadını kocası, sevgilisi, eski kocası öldürdü. Dokuz kadını; babası, oğlu gibi yakın akrabası 11 erkek, üç kadını arkadaşı, dört kadını damadı/eski damadı öldürdü. İki kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, 29 kadını ev içinde, beş kadını ormanlık alan, park gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkekler, 20 kadını ateşli silahlarla, yedi kadını kesici aletle, üç kadını da boğarak öldürdü. Erkeklerin dört kadını nasıl öldürdüğü basına yansımadı.

Fotoğraf: Şehlem Kaçar/csgorselarsiv.org

Sadece 20 fail tutuklandı

Kadınları öldüren 32 fail erkek vardı. Sadece 20 erkek tutuklandı. Fail erkeklerden beşi intihar etti.

Üç fail gözaltına alındı. Bir fail hakkında yasal işlem başlatıldı. Üç fail gözaltından serbest bırakıldı.

Erkekler en az altı çocuğu öldürdü

Ağustos’ta erkekler en az altı çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ayda da bu sayı dörttü. İstanbul, Kocaeli, Edirne ve Van’da erkekler en az dört çocuğu darp etti.

Bir çocuğu arkadaşı, dört çocuğu babası, bir çocuğu da akrabası öldürdü. Çocukları öldüren beş fail vardı. Sadece üçü tutuklandı. Bir fail gözaltına alındı, bir failin hukuki süreci basına “yasal işlem başlatıldı” olarak yansıdı.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.