KadınManşet

Erkek şiddetine karşı dans ettiler, polis şiddetiyle karşılaştılar

0

Kadıköy Beşiktaş İskelesi önünde bir araya gelen yüzlerce kadın erkek şiddetini protesto etmek için “Suç bende değil her neredeysem, ne giydiysem suç bende değil” sözleriyle danslı bir protesto gerçekleştirdi. Polisin müdahale ettiği eylemde gözaltına alınan 7 kadının, bugün 100.00’da Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’nde verdikleri ifadelerin ardından serbest bırakılması bekleniyor.

Daha önce Şili’de kadınlar, erkek şiddetini ve cinsel saldırıları 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Las Tesis’in bestelediği “Hayır dersem hayır, ısrar edemezsin. Tacize hayır” sözleriyle performatif bir eylem gerçekleştirmişlerdi. Sonrasında ise danslı protesto tüm dünyada dalga dalga yayılmıştı.

Danslı protestoya ilk ve tek müdahale Türkiye’de

Türkiye’de de Kadın Cinayetleri Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar gözlerine siyah tül, yakalarına ise “6284 sayılı kanun” yazısını takarak dans ettiler. Polis, #LasTesis için toplanan kadınlara müdahale etti, altı kişi gözaltına alındı. Böylece, tüm dünyada gerçekleşen danslı eylemde ilk ve tek müdahale Türkiye’de yaşanmış oldu.

Gözaltına alınanlar arasında Kadın Cinayetleri Platformu Sözcüsü Fidan Ataselim’in ve Kuzey Ormanları Savunması’ndan Seda Elhan Barbaros da dahil olmak üzere Nisa Kör, Ayşen Ece Kavas, Yaprak Okatalı ve Sevda Yeniköylü yer aldı.

İstanbul Valiliği: Sloganlar suç teşkil ediyor

İstanbul Valiliği gözaltı ve polis müdahalesine dair “Platform üyeleri tarafından düzenlenen etkinlikte yapılan dans gösterileri sonrasında atılan sloganlarda ‘tecavüzcü sensin, öldüren sensin, polisler, hâkimler, devlet ve başkan’ şeklinde ifadeler kullanan söz konusu gruba yaptıklarının suç olduğu, eylemi durdurmaları ve dağılmaları için makul süre tanınmıştır. Ancak, grubun dağılmamakta ısrar edip, konusu suç oluşturan sloganlara devam etmeleri üzerine, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Kadın Grubu tarafından polis marifetiyle alan boşaltılmaya çalışılmıştır. Etkinliği provoke eden ve güvenlik güçlerine mukavemette bulunan 7 şahıs Cumhuriyet Savcılığı talimatları ile gözaltına alınmıştır” açıklamasını yaptı.

Avukat Torun: Polis usulsüz müdahale etti

Avukat Tuba Torun Twitter üzerinden yaptığı açıklamada gözaltındaki kadınların 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, Cumhurbaşkanına hakaret (TCK 299)  ve devlet kurumlarını aşağılama (TCK m.301) ile suçlandıklarını açıkladı.  Paylaşımında İstanbul Valiliği’nin açıklamasına atıfta bulunan Torun, “Performans esnasında da orada olan biri olarak söyleyebilirim ki; polis yasada öngörülen kalabalığı dağıtma usulünü yerine getirmeden müdahale etti” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan yapılan açıklamada, gözaltındaki kadınların Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’nde tutuldukları belirtildi. Platform, kadınları, saat 10.00’da toplanmak üzere adliye önüne çağırdı.

 

 

 

 

 

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.