EkonomiManşetTürkiye

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından TL değer kaybetti

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın dün katıldığı TRT’deki programda yaptığı faiz oranlarıyla ilgili açıklamalarından sonra, dolar/TL kuru yüzde 4 arttı ve 8,88’e ulaştı.

Dolar/TL kuru böylece tüm zamanların en yüksek düzeyine de gelmiş oldu. TL’nin yılbaşından beri toplam değer kaybı da yüzde 15’i aşmış oldu.

‘Faizleri düşürmemiz şart’ açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün katıldığı televizyon programında büyümenin devamı ile enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi arasında direkt bir bağlantının kurulamayacağını ifade etmişti.

Erdoğan, “Yani bu konuda ben yine aynı iddianın peşindeyim. Hatta bugün de Merkez Bankası Başkanımızla görüştüm. Yani bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart, onun için de yani Temmuz-Ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın” açıklamasında da bulunmuştu.

Kur, sabah saatlerinde Asya piyasasının ilk işlemlerinde biraz toparlanarak 8,60 seviyesi üzerinden işlem görmeye başladı.

TL, sadece Dolar karşısında değil; Euro ve Sterlin karşısında da değer kaybetti. Euro 10,75 TL’ye ulaşırken, Sterlin 12,20 TL’yi geçti.

TL, ekonomi politikalarının yarattığı baskı altında

TL, bir süredir Merkez Bankası‘nın bağımsızlığına yönelik kaygılar, cari açık ve piyasa tarafından sıradışı olarak görülen, genel kabul gören anlayışın dışında kalan ekonomi politikalarının yarattığı baskı altında.

Ekonomistler, Erdoğan’ın sözlerinin Mart ayında Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Şahap Kavcıoğlu‘nun üzerindeki faiz indirim baskısını ortaya koyduğunu dile getiriyor.

Enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde tüketimi azaltmak ve tasarrufu teşvik etmek için faizlerin artırılması gerektiği ifade edilirken, böylece enflasyonun aşağı çekilmesi hedefleniyor.

Fakat Cumhurbaşkanı, faiz oranları ile enflasyon arasında doğru orantılı bir ilişki olduğunu ve enflasyonu düşürmek için faizlerin aşağı çekilmesi gerektiğini ileri sürüyor.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.