ManşetTürkiye

Erdoğan: Yeni anayasa için uzlaşma olmazsa referanduma gideceğiz

0

27 Mayıs darbesinin yıldönümü vesilesiyle, adı “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” olarak değiştirilen Yassıada’da düzenlenen AKP‘nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı ve Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili açıklamalar yaptı.

“Geniş bir uzlaşmayla yeni anayasayı Meclis’te kabul ettirip, milletimizin takdirine sunabilirsek çok çok güzel olacak. Amacımız Meclis’teki tüm partilerin yeni ve sivil anayasa çalışmalarına yapıcı, etkin, samimi destek vermeleridir” diyen Erdoğan, muhalefet partileriyle uzlaşma sağlanamaması durumunda referanduma gidebileceklerini kaydetti.

‘Uzlaşma olmazsa hazırlığımızı milletin takdirine sunacağız’

Erdoğan “Uzlaşma zemini oluşmazsa Cumhur İttifakı olarak bizi destekleyen diğer partilerle hazırlığımızı milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Cumhur İttifakı ortakları MHP ve Büyük Birlik Partisi‘nin çalışmalarını sürdürdüğünü ve MHP’nin kendi taslağını sunduğunu belirten Erdoğan şunları söyledi: “Diğer partilerin de bu yönde hazırlıkları olduğunu biliyoruz, bizim çalışmamız da bitti. İnşallah yıl sonuna doğru tüm metinleri bir araya getirerek kapsamlı bir şekilde değerlendirecek ve ortak teklif haline dönüştürmenin yollarını arayacağız.”

MHP Anayasa Mahkemesi’ni kapatmak istiyor

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 100 madde ve dört bölümden oluşan anayasa teklifini geçen haftalarda açıklamıştı. MHP’nin taslağında kapatılmasını istediği Anayasa Mahkemesi’nin “yüksek mahkeme” statüsünden çıkarılıp özel bir statü verilmesi, ayrıca cumhurbaşkanı ile birlikte iki cumhurbaşkanı yardımcısının da seçimle işbaşına gelmesi öngörülüyor.

İYİ Parti de taslağını açıkladı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de “iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem” önerisini dün partisinin grup toplantısında sundu. Taslakta, cumhurbaşkanının bir dönem görev yapması ve görev süresinin de altı yıl olması öneriliyor. Ayrıca görevi biten cumhurbaşkanının aktif siyasete dönmemesi, cumhurbaşkanının parti bağının olmaması şartı da yer alıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.